czwartek, 5 lipca 2012

Mrożona kawa mocha


Chciałam zrobić najlepszą mrożoną kawę jaką do tej pory piłam… uwierzcie mi lub nie, ale to był strzał w dziesiątkę! Letni upał został odparty przez ten niesamowicie smaczny napój. Nie tylko dlatego, że jest zimny i orzeźwiający, ale sprawia, że zapominamy o piekącym skwarze. Tak, chcę zachwalać, bo jest co, więc bardzo mroźno zachęcam was do spróbowania tej wersji, którą podpatrzyłam na How sweet it is xD


Składniki (1 porcja)
  • 120 ml espresso, zimnego*
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu czekoladowego (przepis na domowy)
  • 2 łyżki ubitej śmietanki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, gęstego
  • 5-6 kostek lodu

Posypka mocha:
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
*lub 120 ml czarnej kawy z 1 łyżeczki rozpuszczalnej

Wymieszać w miseczce wszystkie składniki posypki. Krawędzie szklanki lub słoiczka zamoczyć w wodzie i obtoczyć w posypce.

Ubitą śmietankę zmieszać z jogurtem i odrobiną cukru do smaku. Do szklanki wlać łyżkę syropu czekoladowego, włożyć kostki lodu. Zimną kawę zmieszać z mlekiem i łyżką odstawionej śmietanki. Wlać małym strumieniem do szklanki z lodem. Nałożyć pozostałą śmietankę i łyżkę syropu. Można jeszcze posypać odrobiną posypki.

- polecam wam zrobić domowy syrop czekoladowy i mieć zapas na więcej takich napojów
-Zapomniałam sobie najpierw obtoczyć brzegów w posypce i dopiero później ją przyklejałam, dlatego trochę więcej posypki znalazło się na wierzchu :)





27 komentarzy:

  1. Już same zdjęcia są niezwykle zachecajace, a o przepisie to nie mówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciach to wygląda jak słoik karmelowego sosu z bitą śmietaną, polany syropem czekoladowym i z wetknięta słomką :D Czysta rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wygląda rozpustnie, a jest jednak nie takie znowu grzeszne, więc nie zaszkodzi się napić :D

      Usuń
  3. na pewno wypróbuję taką kawę, bo gdy tak ciepło to nawet nie chce się pić na gorąco.
    wygląda pysznie :) fajny pomysł ze słoiczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysł genialny! wspaniałe orzeźwienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zapowiada się pysznie, a ja uwielbiam wszelkie mrożone kawy, więc przepis zapisuję! :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojejku. Kocham takie eksperymenty. :)
    Wygląda tak pysznie, że aż trudno opisać.

    OdpowiedzUsuń
  7. This food looks nice :D
    Do you want to follow eachother?

    Love,

    http://www.movieanne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Słodko i czekoladowo. A co fakt to fakt że chyba nawet lody tak nie schłodzą w upał jak mrożona kawa

    OdpowiedzUsuń
  9. ten wierzch jest niesamowicie kuszący. jako kawoholiczka jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  10. Najbardziej zainteresowały mnie te słoiczki :D
    Ale pomysł przedni, ja robię duużo bardziej odchudzone wersje.
    Ale sos czekoladowy muszę moim obżartuchom zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne zdjęcia! Kawa musi nieziemsko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mrożona kawa na pewno smakuje nieziemsko, podoba mi się sposób, w jaki ją podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. koniecznie muszę się jej napić :D

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ to niesamowicie pysznie wygląda, a właśnie w tej chwili przydałoby mi się takie orzeźwienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialne są te zdjęcia, aż chce się momentalnie wypić :) I do tego super pomysł z podaniem w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł, kawa w słoiczku :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglda tak, ze moglabym ja pic na okraglo ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Te zdjęcia mówią same za siebie. Odlot!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czemu ten sposób podania jest taki fenomenalny, czemu w słoiczkach wszystko tak pięknie wygląda? :)

    Musiała być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, ja to bym już tylko jadła owsianki ze słoików i piła w nich wszystkie napoje, bo tak jakoś uroczo to wygląda i oryginalnie. Czemu nie, ważne, że się nie wylewa :D

      Usuń
  20. Uwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Proszę o więcej przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na mrożoną kawę, czy ogólnie ? :))

      Usuń
    2. Oczywiście na mrożona kawę.

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)