środa, 13 czerwca 2012

Syrop czekoladowy


Dla niektórych ludzi, nieodłącznym elementem pewnych dań są sosy, dipy, czy syropy. Jak sos barbecue do karkówki, dip czosnkowy do łososia, tak czekoladowy syrop do lodów. Ale nie tylko, taki syrop możemy dodawać do kawy, owoców ze śmietaną, czy polewać słodkie naleśniki.
Pamiętam jak dostałam, nieosiągalny w Polsce sos czekoladowy, mojej ulubionej firmy Hershey’s i ten syrop, który zrobiłam, bardzo mi go w smaku przypomina. Trzymajcie go w lodówce, wtedy jest idealnie gęsty i ma wyrazisty smak.


Składniki (ok. 300ml)
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru

Wodę przelewamy do rondla. Wstawiamy na gaz, wsypujemy kakao, dobrze mieszamy. Gdy kakao się rozpuści dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy i zostawiamy tak na około 5-10 minut aż lekko zgęstnieje, uwaga żeby nie wykipiało (możemy dodać  łyżeczkę esencji waniliowej i szczyptę soli, ja jednak to pominęłam). Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce do 4 miesięcy.

-Po przestygnięciu syrop będzie gęstszy, a po postaniu w lodówce zamieni się gęsty sos.

Przepis od Justyny :)


18 komentarzy:

  1. No to po powrocie do domu biore sie za sos :) Jak dlugo mozna go trzymac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do 4 miesięcy, ale na pewno skończy się wcześniej :P

      Usuń
  2. Koniecznie muszę zrobić ten sos:) niekiedy brakuje właśnie takiego dodatku do deseru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos czekoladowy mmm...W dzieciństwie potrafiłam kupić lody tylko po to, żeby do jednej gałki, albo jednej porcji lodów z maszyny, wziąć podwójną lub potrójną, taką właśnie domową, polewą

    OdpowiedzUsuń
  4. swietny pomysl z tym sosem!
    uwielbialam gdy w dziecinstwie splywal mi z loda po raczce (:

    OdpowiedzUsuń
  5. canette, no wiesz co! ale kusisz.
    cudowny ten Twój sos.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale masz świetne pomysły! :D po raz kolejny napiszę, że wypróbuję, niech tylko nauka się skończy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaką esencję i ile tej soli? bo nie widzę w składnikach, a chętnie bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, zapomniałam napisać o tym w nawiasie, już jest, dziękuję :)

      Usuń
  8. To fakt jest wyśmienity. Muszę znowu go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozpływam się na samą myśl o tym syropie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pewno musi wspaniale smakować z naleśnikami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie chciałam zapytać, jak długo można go przechowywać, ale dojrzałam :) Idealny niemal do wszystkiego. Chętnie dodam go do naleśników z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny... Gęsty, mocno czekoladowy i wiem co jem, bo nie ma w nim żadnych konserwantów, ani barwników.Polecam. :). Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dzisiaj! Polecam, przepyszny ;D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)