czwartek, 12 października 2017

Tofurnik dyniowy z orzechowym spodem



Niech Was nie zraża dziwna nazwa, nietypowe składniki i niepospolity wygląd. To właśnie uroda tofurnika, czyli ciasta na bazie serka tofu o kremowej konsystencji i smaku sernika. Taki kawałek posłuży za dobre drugie śniadanie, jest na tyle zwarty, że możecie go zapakować w folię i jeść w ręce poza domem. Można go polać domową frużeliną, czekoladą lub posypać kakao. Jednak mi ta wersja smakuje w klasycznej formie, bez dodatków z wyczuwalnym aromatem dyni i cynamonu. Łapcie na jesienne, złote dni :)

Spód:
100g pestek dyni
40g orzechów np. włoskich
2 dowolne ciastka kruche lub owsiane
1 łyżka kakao
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego, stałego
szczypta soli

Masa:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2/3 szklanki puree z dyni 
2 kostki tofu (2x po 180g)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru lub syropu klonowego/z agawy
1/3 szklanki soku z cytryny
1 szklanka mleczka kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pestki dyni, orzechy i ciastka zmiksować na sypko. Dodać kakao, masło orzechowe, olej i sól, ponownie zmiksować. Tortownicę o śr. 21-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić masą na spód. Włożyć do lodówki.

Kaszę, puree z dyni, tofu, cynamon i słodzidło zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać sok z cytryny, mleczko, mąkę i ponownie zmiksować. Rozprowadzić równo na schłodzonym spodzie.Włożyć do piekarnika i piec 15 min w 180st. C, równocześnie na spód piekarnika wkładając naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą, wtedy może góra nie popęka (ja włożyłam to na sam koniec, więc jest pofałdowany :P ). Następnie zmniejszyć temp. do 130 st. i piec jeszcze 45 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki, zostawić tofurnik w środku jeszcze na 15 min. Później wyjąć i schłodzić min 2-3 godziny.



1 komentarz:

  1. Kusisz tymi slodkosciami :-). No ale,to nie grzech,zjesc uzdrowiona wersje ciasta. Mam zapas tofu. Wiec do dziela :-).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)