TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek bananowy z borówkami i olejem kokosowym


Kolejny bananowy wypiek, chyba nigdy mi się nie znudzi. Z różnymi dodatkami, z nowymi połączeniami mąk, wypieczeniem go na bardziej puszysty lub wilgotny. W tym przepisie przez dodatkowy płyn do ciasta, jest lepiej wyrośnięty, o delikatnie wilgotnej strukturze. To typ posiłku, który można zjadać wszędzie. Przydaje mi się zazwyczaj na wyjazdy lub dłuższy czas poza domem, jako pożywna przekąska. 


Tym razem zabrałam go na warsztaty ze stania na rękach ze wspaniałą osobą Martą Witecką. Jeśli ktoś chce zabrać się za dodanie takich elementów do swojej aktywności i treningów, to polecam podejść do tego porządnie technicznie, żeby lepiej uświadomić sobie ułożenia własnego ciała, jak i zabezpieczyć się przed kontuzjami, których przy takich akrobacjach może być niemało. Również bez prawidłowego ustawienia ciała, można wykształcić nawyki, których później ciężko się pozbyć, więc takie warsztaty, przygotowane przez Martę, są zbawieniem dla wszystkich poszukujących rzetelnej wiedzy i doświadczenia. Jestem bardzo zadowolona z tych zajęć i na pewno mogę polecić wszystkim zainteresowanym.


Lubię piec i zgłębiać możliwości swojego ciała, to na pewno elementy, które wzmagają moją życiową energię :) 



Składniki:
2 banany
2 jajka
2 pełne łyżki oleju kokosowego, miękkiego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1,5 szklanki mąki - pół na pół ryżowa z gryczaną lub kukurydzianą
2 łyżki płatków jaglanych lub owsianych drobnych
2/3 szklanki mleka roślinnego, ew. wody
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść borówek, świeże lub mrożone (można pominąć)
garść groszków lub posiekanej czekolady

opcjonalnie: 2 łyżki mleczka kokosowego, 2 łyżki odżywki białkowej

Dodatki na wierzch:
słonecznik
kawałki orzechów i czekolady

Do miski włożyć obrane banany, jajka, olej kokosowy i siemię. Zmiksować, mogą zostać małe kawałeczki bananów lub nie. Dodać mąki, płatki, mleko, sodę i proszek. Wymieszać łyżką. Na koniec wrzucić borówki i czekoladę. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i posypać wierzch dodatkami.
Piec 50 minut w temp 180 st. C, żeby wbity patyczek się nie obierał.







Komentarze

  1. Kolejny bananowy wypiek I kolejny znakomity przepis. Mam boroweczki,wiec z checia skorzystam z przepisu. Mozesz podac wymiary keksowki? Jeszcze jedno :-) Chlebek jest bardzo wilgotny :-)?.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiary to ok. 30x11 cm. Chlebek jest lekko wilgotny i sprężysty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda naprawdę smakowicie :)
    Stanie na rękach zawsze się przydaje. Świadomość ciała to podstawa, jeżeli chcemy dobrze tańczyć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, to może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku