środa, 12 lipca 2017

Naleśniki jaglane


Lato to dla mnie najlepsza pora na naleśniki w różnych wariantach. Można utworzyć masę pysznych kombinacji z różnymi owocami sezonu i być dumnym jacy to my kreatywni :P Oczywiście łatwiej być kreatywnym, kiedy ma się do tego narzędzia i możliwości, a lato i jego dobra, są jednym, wielkim, wypasionym narzędziem. Aż z tego wszystkiego zapominam o zdjęciach, blogu i zapiskach, tylko delektuję się chwilą. Wreszcie jednak dusza zaczyna robić się niespokojna, że czegoś brakuje, więc robię pościk dla Was i dla siebie, żeby to co dobre nie zginęło w burzliwej fali inspiracji.

Składniki - 6 sztuk:
2 jajka
1 szklanka płynu- woda+mleko roślinne
140g mąki jaglanej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon
olej do smażenia, rzepakowy lub kokosowy

Dodatki:
ricotta
cukier z wanilią i kardamonem, można kupić lub zmieszać samemu
maliny, truskawki
masło z nerkowców 
prażone orzechy pekan, na suchej patelni
kokos/płatki migdałowe

Jajka roztrzepać, dodać płyn, mąkę, proszek, sól i posypać cynamonem. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na parę minut. W tym czasie przygotować dodatki.
Naleśniki smażyć na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni. Olejem skrapiać patelnię lub dodać łyżeczkę oleju do ciasta i smażyć na suchej patelni.


 

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam jaglanych naleśników :) A jaglaną uwielbiam!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm kocham ten jaglany posmak w naleśnikach.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam nalesniki :-). Jaglanych jeszcze nie jadlam. Dodatek cynamonu,bardzo mi odpowiada :-). Jutro bedzie pyszne sniadanko :-).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)