środa, 24 maja 2017

Kokosowe kostki z migdałami




To jest tak, że jak się już wpadnie w otchłań pomysłów na przekąski i zdrowsze słodkości, to już ciężko się wydostać. Raz zaczniesz, nie będziesz chcieć wrócić do sklepowych półek. Po pierwsze z uwagi na dobrej jakości składniki, ciekawy i dobry smak, bez przesłodzenia, a przede wszystkim na zdrowie. Jedyną rzeczą, którą należy tu zachować to umiar.
Kolejny powód, żebyście mieli w domu dobry blender, to właśnie mielenie składników do takich wyrobów, którego zapas będzie przez parę dni w lodówce (no zależy od ilości domowników).

Kosteczki są bardziej twardawe, ale bez problemu się gryzie, jakby lekko chrupkie, w smaku przypominają trochę kokosowy wafelek z czekoladą. Są totalnie inne od poprzednich, a małe porcje świetnie nadają się do kawy ;)

Składniki:
1 szklanka wiórek kokosowych
1/4 szklanki migdałów, prażonych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
2 pełne łyżki odżywki białkowej (wanilia lub co macie, nie z czekoladą)- jeśli nie macie, to dodać dodatkowe 2 łyżki wiórków kokosowych i 1 łyżeczkę miodu

Polewa:
70g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego

Wiórki wsypać na patelnię i podprażyć, aż zacznie się uwalniać aromat kokosa, delikatnie mogą się zrumienić, ale nie trzymać ich na brąz, większość ma być biała.
Podprażone na patelni migdały zmielić w blenderze z odrobiną soli (można też kupić już takie uprażone z solą). Przesypać do miski. Następnie zmielić dokładnie wiórki, dodać olej, migdały, miód i ewentualnie odżywkę. Wszystko miksować do uzyskania lekko lepkiej masy. Przełożyć mieszankę do plastikowego pojemniczka wyłożonego folią aluminiową (u mnie pojemnik 10x10cm). Wyrównać i włożyć do zamrażalnika na 20-30 min., żeby stwardniało. 

W rondelku na parze, rozpuścić czekoladę z olejem. Wyjąć masę z zamrażalnika, pokroić dużym nożem na średnie kostki, smarować czekoladą i ułożyć na czymś płaskim z folią. Schłodzić w lodówce. 


 

4 komentarze:

  1. Mega apetyczne kosteczki. Przepis swietny. Natomiast skladniki zachecaja do wykonania batonikow :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Kosteczki zrobilam. Przepyszne. Z pewnoscia przepis powtorze :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)