sobota, 27 maja 2017

Ciasto jaglano-gryczane z twarożkiem tofu i truskawkami


W sezonie truskawkowym koniecznie rezerwuję miejsce dla tego ciasta. W zeszłym roku robiłam bardziej tradycyjne, tym razem użyłam innych mąk, a twarożek został zrobiony z tofu, a nie z białego sera. Wszystko wyszło tak jak się spodziewałam, ciasto jest przyjemnie wilgotne, twarożek delikatnie się zapiekł, a owoce puściły odrobinę lepkiego soku. 

Składniki:
100g mąki gryczanej
80g mąki jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70g masła, temp pokojowa
50g miodu
2 jajka
120g jogurtu naturalnego

Wierzch:
150g tofu naturalnego
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki kajmaku, można pominąć
truskawki, rabarbar

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
4-5 łyżek mąki jaglanej

Masło zmiksować na gładką masę z miodem, następnie dodać jajka i miksować na jednolitą konsystencję (jeśli będziecie mieć jednak zimne składniki, to masa może się rozwarstwić, wtedy można włożyć miskę na kilkanaście sekund do mikrofali i wszystko będzie w porządku, ładnie się połączy).
Dodać mąkę z proszkiem, sól i jogurt, zmiksować. Masę wlać na blaszkę o wym. 20x25cm (nie większą) wyłożoną papierem do pieczenia.
Tofu zmiksować blenderem z mleczkiem i miodem, rozprowadzić partiami po cieście i zrobić esy-floresy. Kajmak przełożyć do kubka, chwilę podgrzać w mikrofali lub rondelku, żeby się łatwiej nakładało, rozłożyć podobnie na cieście. Następnie poukładać pokrojone truskawki i ew. rabarbar. Rozetrzeć rękami składniki na kruszonkę i posypać wierzch.

Piec 35-40 minut, temp 180 st. C (góra-dół).




4 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasto. Wprost nie moge sie doczekac,kiedy zrobie takie ciacho. Jutro kupie skladniki i do dziela :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysl. Mozna zamienic niezdrowe slodycze,na cos zdrowszego i smacznego. Ciekawi mnie,dodatek tofu,a konkretnie,to czy jest mocno wyczuwalny jego posmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli się kupi to porządnie odsączone, np. z polsoja lub lidla, to nie czuć po upieczeniu posmaku :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)