TRYB JASNY/CIEMNY

Mazurek z masłem orzechowym,daktylami i czekoladą


Mazurek, kruche ciastko, batonik, można różnie nazwać taki typ ciasta do krojenia na kawałki. Najlepsza rzecz w tym wypieku, to poruszenie swojej kreatywności i przelanie jej na płótno z polewy. 
Bardzo polecam nadzienie daktylowe z masłem orzechowym, jest niesamowicie dobre, naturalne i zachowuje długo świeżość. Z pisankowym mazurkiem życzę wesołych Świąt w przede wszystkim szczerej i spokojnej atmosferze :)

Spód:
150g mąki orkiszowej
50g mąki ryżowej*
50g mielonych migdałów
(1 łyżka korzenia macy, można pominąć)
1 żółtko
150g masła (lub połowa oleju kokosowego)

Nadzienie:
200g suszonych daktyli, bez pestek
3 duże łyżki masła orzechowego
2 łyżki amaretto (rum/whisky)

Polewa:
200g gorzkiej czekolady
160g mleczka kokosowego
opc. 2-3 łyżki amaretto

prażone orzechy, tu nerkowce i pekany
suszona żurawina
czekoladowe jajeczka

*można użyć innej mąki

Daktyle zalać w misce gorącą wodą i odstawić na min. 2 godziny.
Wymieszać składniki na spód z lekko miękkim masłem, zagnieść na miękkie ciasto i włożyć w folii do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na cienki placek formując na kształt blaszki lub dużego jajka. Zrolować brzegi, żeby były wyższe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st., piec 20 minut na złoty kolor. Wystudzić.

Daktyle odsączyć, zmiksować blenderem z paroma łyżkami wody, dodać masło orzechowe i amaretto. Zmiksować na gładką pastę, może mieć kawałeczki daktyli.
Rozsmarować na upieczonym spodzie.
Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Do rondelka włożyć połamaną czekoladę i mleczko kokosowe. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się czekolady. Wyłączyć ogień, dodać amaretto i wymieszać. Masę wylać na wierzch mazurka, udekorować orzechami i innymi dodatkami.





Komentarze

  1. Masz calkowita racje. Zrobie z tego przepisu batoniki. Jestem pewna,ze beda pyszne :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny ten mazurek, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku