TRYB JASNY/CIEMNY

Babka cytrynowa z białą fasolą


Takie znaleziska przyprawiają o radość wiele osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Na pewno wstąpi na zasłużoną półkę razem z chlebkiem bananowym, szarlotką, czy ciastem z burakiem i czekoladą.
Ciasto jest lekko miękkie, zwarte, dobrze się kroi, obłędnie pachnie cytryną, dobrze smakuje samo, posypane cukrem pudrem lub smarowane masłem orzechowym i przetworami.
Jak dla mnie to mogłoby świetnie zastąpić typową babkę świąteczną, ale może być też dodatkiem do tradycji kultywowanej w domu. Na pewno wejdzie do moich przepisów całorocznych.

Składniki:
240g białej fasoli, ugotowanej ( 1 puszka)
3 jajka
1 cytryna, sok i otarta skórka
4 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu

Fasolę zmiksować blenderem z jajkami na gładką masę. Olej podgrzać z miodem do rozpuszczenia. Dodać do fasoli resztę składników, zmiksować. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Piec 30-40 minut w temp. 180 st. C.


inspiracja z fun.eat.fit



Komentarze

  1. Niestety nie mogę spożywać mąki ryżowej. Jak myślisz, czym można ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć mąki kukurydzianej, jaglanej lub owsianej, można też dodać po prostu pszenną, ale wtedy 3 łyżki ;)

      Usuń
  2. Zrobiłam :-) i jest bardzo smaczna. A jak ja przechowywać? W lodówce czy po prostu w zamkniętym pojemniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją przechowuję w pojemniku poza lodówką, ale w lodówce pewnie będzie jeszcze dłużej trzymać świeżość ;)

      Usuń
    2. U mnie jutro już pewnie zniknie, więc zostawiam poza lodówką:)

      Usuń
  3. Jeszcze jedno pytanie:) czy Twoja babka też jest wilgotna w środku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po upieczeniu była lekko wilgotna, teraz jest bardziej sucha, taka chlebkowa bardziej ;)

      Usuń
    2. U mnie jest trochę mokra, może mogłam dłużej piec... Ale w każdym razie smakuje dobrze, a to najważniejsze:)

      Usuń
  4. Babka wyszla bardzo smaczna. W mig sie rozeszla. To juz jest,moj ulubiony przepis na babke :-). Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z fasolą jeszcze nie piekłam... Czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, ciekawy przepis. Ze względu na uczulenie dzieciaczka eliminuję jajka. Myślisz, że dałoby się je zastąpuć "glutkiem" z siemienia lnianego ? Robię ciasto z czarnej ew czerwonej fasoli z bananem i kakaem i jwst to najlepszu murzynek na świecie. W tym przepisie banan chyba narozrabia i babka nie wyrośnie i będzie za mokra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, można spróbować zastąpić tym siemieniem lnianym, ale wtedy może będzie bardziej coś właśnie w stylu konsystencji "brownie",a nie babki, może wyjść wilgotniejsze :)

      Usuń
  7. Ciasto jest rewelacyjne , a z dodatkiem lukru na wierzchu
    .. mniam :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, a lukier na pewno dodaje smaku :)

      Usuń
  8. Czy mogę zastąpić olej kokosowy zwykłym?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku