TRYB JASNY/CIEMNY

Quiche z pieczoną papryką, pikantnym tofu, szpinakiem i słonecznikiem


Długie przerwy w różnych sprawach są czasami potrzebne. Na zebranie myśli, powrót z dobrą energią, na gromadzenie nowych doznań, na inne spojrzenie. Wiosna to dobry czas na uruchomienie machiny energii i optymizmu. Co za tym idzie, z kuchni wylatuje pyszny quiche, z masą dobrych dodatków. Ostatnio uwielbiam patent na marynowane tofu, które podpiekam w kawałkach na patelni. Jest świetne jako dodatek do wielu dań. 
Quiche ratuje naprawdę wiele szybkich posiłków i imprez, a także przyjezdnych po długiej podróży, mój tak się sprawdził ;)

Forma o śr. 26cm, spora porcja
Ciasto:
300g mąki żytniej
150-170g masła, średnio twarde
2-3 łyżki wody
sól

Masa jajeczna:
5 jajek
150g serka śmietankowego np. kozi
szczypta soli i pieprzu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki słodkiej papryki

Nadzienie:
2 czerwone papryki
180g tofu, naturalne lub z bazylią
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka keczupu
1 kulka mozzarelli
duża garść świeżego szpinaku
1/3 szklanki czarnych oliwek
2-3 łyżki słonecznika
ser gruyere lub cheddar, starty


Paprykę położyć na blaszce i upiec do miękkości w temp 190 st. C przez 40 minut.
Po tym czasie wyjąć blaszkę, przekroić papryki, chwilę wystudzić. Następnie obrać ze skórki i pokroić na paseczki. Można zużyć jedną lub dwie papryki, zależy jak dużo chcecie jej w masie.
Pokrojone na kawałeczki masło połączyć z mąką, wodą i solą. Zagnieść na miękkie ciasto, rozcierając najpierw w rękach, w razie potrzeby dodać troszkę wody. Owinąć folią i włożyć do lodówki.
Sos sojowy wymieszać z keczupem w miseczce. Tofu pokroić w średnią kostkę, dodać do sosu i wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę, oliwki na pół, a szpinak pociąć z grubsza. 

Masa jajeczna:
Do miski włożyć serek śmietankowy, dodać jajka i roztrzepać, można zmiksować blenderem. Następnie dodać przyprawy, najlepiej ze sporą szczyptą mielonego świeżo pieprzu.

Rozgrzać patelnię i podsmażyć przez parę minut tofu, co jakiś czas obracając. Wyłączyć ogień.
Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej. Wyłożyć nim formę na tartę lub tortownicę, z brzegami ciasta dochodzącymi do połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i podpiec spód przez 10-12 minut.
Wyjąć ciasto, rozłożyć na spodzie paseczki papryki, mozzarellę, szpinak, usmażone tofu, oliwki i zalać masą jajeczną, lekko wyrównując wierzch. Posypać startym serem i słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut w temp 180 st. C. Po upieczeniu odstawić, żeby się dobrze zwarło.






Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku