TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa krem z kalafiora, selera i parmezanu


Kiedyś najpopularniejszy w kuchni naszych dziadków i rodziców, polski, dobry produkt. Bardzo zdrowy, zawiera dużo przeciwzapalnych kwasów omega-3 i witaminę E, która działa przeciwutleniająco, przeciwmiażdżycowo i w ogóle bardzo korzystnie na funkcjonowanie organizmu.  
Olej rzepakowy. Kupiłam ostatnio ten tłoczony na zimno, wtedy ma większą zawartość prozdrowotnych składników i mnie zachwycił. Głównie przez swój lekko orzechowy smak i piękny, złoty kolor. Więc polewam nim zupę. Krem z białych warzyw, z przepisu mojej mamy, świetnie bierze na siebie wszelkie dodatki, bo one podsycają jego smak. Olej, zielone liście i aromatyczne suszone pomidory, pysznie komponują się z delikatną ostrością warzyw.

Składniki (ok. 6 porcji)
1 kalafior
1 średni seler
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 mała cebula
3 łyżki oleju
1 l wody, zagotowanej lub bulionu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, mielona  
30-40g parmezanu

Przykładowe podanie:
olej rzepakowy
suszone pomidory
listki szpinaku lub bazylii 
grubo tarty parmezan

W dużym garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i imbir parę minut, do zeszklenia. Dodać pokrojony w kostkę seler i kalafior w różyczkach, przykryć i chwilę dusić. Dolać wrzącą wodę i posolić. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec doprawić pieprzem, sporą szczyptą gałki muszkatołowej i dodać starty lub posiekany parmezan. Zmiksować całość blenderem. 

Konsystencja zależy od tego jak gęsta zupę lubicie, można zawsze dolać trochę więcej wody, żeby była rzadsza.



+Domowy chleb żytni na zakwasie.



 

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie kremy. Dodatki nadają tej zupie charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat tak sie sklada,ze ja lubie geste zupy :-). Taki krem w chlodne dni,to jak lekarstwo. Swietny sklad :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pysznie :) I te żywe kolory - kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku