czwartek, 6 października 2016

Dyniowe cinnamon rolls orkiszowe z kokosową polewą białkową


Każdy przepis można zmodyfikować, pod siebie, swoje preferencje, smaki. Trzeba być tylko otwartym na wyzwania i gotowym na niepowodzenia. Dobra, tak naprawdę, to nic się nie stanie jeśli zamienisz mąkę na inną, świat się nie zawali, jak dasz łyżkę mniej tłuszczu, czy użyjesz roślinnego mleka. Wypiek owszem będzie inny, ale może pozytywnie Cię zaskoczyć i ożywić pomysłowość w kuchni.

Bułeczki są mięciutkie, aromatyczne, dynia zapobiega szybkiemu wysychaniu. Nie są z tych puchatych, wyrośniętych, tylko ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Do polewy dodałam odżywkę białkową, co by wzmocnić walory odżywcze, jednak jeśli nie posiadacie, to wystarczy wymieszać mleczko kokosowe z odrobiną miodu i ewentualnie jogurtu ;)

Składniki (8 sztuk):
1,5 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanki mąki gryczanej
1 saszetka suszonych drożdży (7g)
1 jajko
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka kokosowego
0,5 szklanki puree z dyni
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:
pół szklanki musu z jabłek
cynamon

Polewa:
3 łyżki mleczka kokosowego
20g odżywki białkowej (u mnie kokosowa, wpi) - można pominąć
opc. 1 łyżka jogurtu


Do miski wsypać 1 szklankę mąki orkiszowej i całość gryczanej, drożdże, sól i cynamon. Osobno rozbełtać jajko z rozpuszczonym olejem, cukrem i puree z dyni. Wszystko połączyć i zagnieść ciasto, może się trochę kleić. Odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia. 

Blat posypać mąką, wyłożyć na niego ciasto. Ponownie zagnieść podsypując pozostałą mąką orkiszową  (0,5 szklanki). Ciasto nie powinno się już kleić, a ładnie formować. Rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, położyć na niego ciasto i palcami lub wałkiem rozciągnąć na prostokąt o grubości ok. 1 cm.
Posmarować całość musem z jabłek i posypać porządnie cynamonem. Zwinąć prostokąt w rolkę, podwijając dłuższy bok. Podzielić na 8 części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, może być za duża, nie ma takiego znaczenia. Ułożyć obok siebie bułeczki, rozcięciem do góry. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, można też lekko nagrzać piekarnik, wyłączyć i tam je włożyć. Następnie piec 25-30 minut w temp 180 st. C. Wyjąć i lekko ostudzić.


Wymieszać składniki na polewę i polać po wierzchu wypieku.




9 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie :)
    Tez lubię eksperymentować w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się dodatek smaku kokosowego to dyniowych bułeczek :) Apetico!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super apetyczne buleczki. Zdecydowanie moje smaki. Ciekawe czy poradze sobie ze zwijaniem tych cudownych buleczek:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie, wystarczy zrolować, jak matę do ćwiczeń ;)

      Usuń
  4. Alez apetyczne buleczki. Od samego patrzenia,czlowiek robi sie glodny. Jutro pieke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, w dodatku to taki zdrowszy wypiek, może być pożywnym drugim śniadaniem :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pomogło dobre światło od okna :D

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)