piątek, 2 września 2016

Tarta mocno czekoladowa na spodzie owsianym ze śliwkami


Jeśli w kuchni znamy swoje potrzeby i wiemy, jakie składniki chcemy znaleźć w posiłkach, wtedy łatwiej skomponować smaczne danie lub deser, który pozwoli nam cieszyć się smakiem i zdrowszym podejściem. Ja zaczęłam zastępować typowe produkty i jestem zachwycona efektem. Poza tym już tak się do nich przyzwyczaiłam, że inne rzeczy już tak mi nie smakują, dobra zmiana.
Szybkie do zrobienia i można z zapasem energii pędzić na rower, łapię wrześniowe słońce i równowagę ;)

Spód:
70g oleju kokosowego
100g mąki owsianej
100g mąki ryżowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 jajko
4 łyżki wody

Masa:
1 duża łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleczka kokosowego, płynnego
60g gorzkiej czekolady
1 duża łyżka kakao
2 jajka

Dodatkowo:
6-7 śliwek
1 brzoskwinia
2 łyżki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

Piekarnik nastawić na 190 st.C. Formę o śr. ok 22 cm posmarować olejem kokosowym.
Wszystkie składniki na spód wymieszać, będzie się trochę lepił, ale bardziej jak mokry piasek. Wsypać do formy, wylepić spód i brzegi. Wstawić do piekarnika na 7 min.

W rondelku roztopić masło orzechowe z miodem, następnie dolać mleczko kokosowe, wrzucić czekoladę i kakao. Jeszcze chwilę podgrzewać i wyłączyć ogień. Mieszać do połączenia się składników. Przelać do miski, żeby trochę ostygło. Jajka roztrzepać w osobnej misce, dodać parę łyżek czekoladowej masy i wymieszać, żeby jajka nabrały cieplejszej temperatury. Następnie połączyć obie masy. 

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posypać kawałkami czekolady i zalać czekoladową masą. Poukładać pokrojone owoce. Wstawić do piekarnika i piec 25 minut.






3 komentarze:

  1. Przepyszna tarta. Wyglad super apetyczny. Jesli pomine gorzka czekolade,ktora nalezy dodac do masy,to nic nie popsuje :-)? Pytam,bo mam silna alergie na kakao i bialko pochodzenia zwierzecego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada jest tutaj niestety istotna, tak jak kakao, a jeśli nie możesz jeść jeszcze jajek, to już raczej nie ma sensu robić.. Bez czekolady to będzie cos innego, ale może spróbowałabym dodać taką ilośc masła orzechowego i cynamon :)

      Usuń
  2. Wygląda bosko; musiała smakować obłędnie czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)