TRYB JASNY/CIEMNY

Placki z mąką z pestek dyni i migdałami


Kiedy bardziej nachodzi pora na refleksje? Wieczory, noce, poranki, nieważne. Zastanawianie się nad życiem, nad tym co naprawdę nas motywuje, czy chcemy takiego życia jakie mamy, czy chcemy wyrwać się na chwilę ze strefy komfortu, by poczuć coś więcej? Stabilizacja, bezpieczeństwo, wiadomo dobrze do tego wracać i mieć punkt odniesienia, ale na dłuższą metę nie dostarczają w życiu smaku. Tego co sprawia, że czujesz gdy żyjesz.

Inspirująca prezentacja TED, polecam :)
"Doświadczanie życia. Najpiękniejsza rzecz to poznać jego smaki. Uczucie radości, smutku, żalu, ciekawości.. one wszystkie mają swoje wibracje i warto ich doświadczać (...).
W sferze komfortu niewiele może się zdarzyć, a to co jest piękniejsze jest jeszcze dalej. Następny okrąg do którego warto dojść, to są marzenia. Są tylko po to, żeby je zrealizować. Nie są negocjowalne, nie podlegają ocenie, są czymś odświętnym, a dochodzimy do nich przez normalną prozę życia."

"Pełna moc możliwości: Jacek Walkiewicz at TEDxWSB"

A teraz placki, bo są inne rzeczy na śniadanie niż jajecznica, czy kanapka. Pyszne, miękkie z zielonkawym odcieniem przez zmielone pestki dyni. Najlepsze dodatki, jak zwykle masło orzechowe i maliny. 

Składniki: 3 placki
1 jajko
pół banana
1 łyżka mąki z pestek dyni 
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ryżowej lub innej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:
maliny
masło orzechowe
miód
jogurt naturalny

Banana ugnieść w misce widelcem, wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę migdały i proszek. Wymieszać na gęstą masę. Rozgrzać patelnię z olejem kokosowym, masę podzielić na 3 placki i smażyć z każdej strony na złoty kolor. 




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku