TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczony indyk w pikantnej marynacie



W lecie skupiamy się na prostych i lekkich posiłkach ze świeżymi warzywami. Do nich przydaje się kawałek upieczonego mięsa, by mieć zapas białka na parę dni.
Można się najeść, czuć się świetnie i jeszcze bardziej wydajnie. Wszystko w Waszych rękach :)

Składniki:
filet z indyka
sól
2-3 ząbki czosnku
opc. świeży imbir, 2 cm obranego
mieszanka przypraw do barbecue*
oliwa

*Domowa mieszanka barbecue. 
Jeśli nie kupicie takiej przyprawy, to można zmieszać po pół łyżeczki: czerwonej papryki słodkiej i ostrej, oregano, bazylii, tymianku, 1/4 łyżeczki imbiru i pieprzu.

Indyka natrzeć solą. Czosnek i imbir pokroić w małe słupki i powciskać w mięso. Całość posypać obficie mieszanką barbecue i obtoczyć. Polać indyka paroma łyżkami oliwy, włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić na parę godzin lub na całą noc. 

Piekarnik nastawić na 190 st. C. Indyka obsmażyć po 1 minucie z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, włożyć indyka i piec 1 godz. i 10 min. 
Zostawić do ostygnięcia.


Sałatka:
sałata
pomidor 
czarne oliwki
parmezan
plasterki indyka

Sos: 
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka wody
mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy




Komentarze

  1. Jak dla mnie to swietna propozycja,pysznego dania na obiad. Musze przetestowac Twoj przepis na indyka:-). Mysle,ze bedzie bardzo smaczny;-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku