czwartek, 21 lipca 2016

Orzechowe batony energetyczne


Pewnie znacie już ten typ przekąski. Ja długo ich nie robiłam, chciałam znaleźć dobre proporcje na zlepienie masy, jednak bez użycia szklanki miodu, oleju, czy mleka skondensowanego. No i wreszcie są! Chrupiące i miękkie, lekko słodkie i pachnące orzechami. Jest jeszcze jeden sekretny składnik, spróbujcie i sprawdźcie, czy te batony staną się Waszym ratunkiem w aktywny dzień.

inspiracja: motywator dietetyczny :)

Składniki:
1 duży banan lub 2 mniejsze
2 kopiate łyżki masła orzechowego, gładkiego
1 łyżeczka miodu
----------------------------------------------------------
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka orzechów, tu włoskie i nerkowce
1/3 szklanki nasion, pestki dyni/słonecznik
3 łyżki wiórek z kokosa
3 łyżki suszonej żurawiny
można dodać pokrojone suszone owoce/rodzynki
opc. 2 łyżki jagód goji

Nastawić piekarnik na 160 st. C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Banana zmiksować blenderem na gładki mus. Przełożyć do rondelka, dodać masło orzechowe i podgrzać masę, aż się połączy i rozrzedzi. Na koniec wmieszać miód i zdjąć z palnika.
Podgrzaną masę przelać do miski z ziarnami i wymieszać łyżką lub ręką, aż całość będzie lepka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równo masę, nie za grubo. Najlepiej robić to zmoczonymi wodą rękami, wtedy masa się do nich nie przykleja.
Włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut, aż się zarumieni, Wystudzić i pokroić na kawałki.


4 komentarze:

  1. Swietny przepis! Skladniki zdrowe i smaczne. Smak batonikow musi byc rewelacyjny;-). Jeszcze dzisiaj skorrzystam z Twojego przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę świetne, już innych nie szukam :)

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowici kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)