Pewnie znacie już ten typ przekąski. Ja długo ich nie robiłam, chciałam znaleźć dobre proporcje na zlepienie masy, jednak bez użycia szklanki miodu, oleju, czy mleka skondensowanego. No i wreszcie są! Chrupiące i miękkie, lekko słodkie i pachnące orzechami. Jest jeszcze jeden sekretny składnik, spróbujcie i sprawdźcie, czy te batony staną się Waszym ratunkiem w aktywny dzień.
inspiracja: motywator dietetyczny :)
Składniki:
1 duży banan lub 2 mniejsze
2 kopiate łyżki masła orzechowego, gładkiego
1 łyżeczka miodu
----------------------------------------------------------
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka orzechów, tu włoskie i nerkowce
1/3 szklanki nasion, pestki dyni/słonecznik
3 łyżki wiórek z kokosa
3 łyżki suszonej żurawiny
można dodać pokrojone suszone owoce/rodzynki
opc. 2 łyżki jagód goji
Nastawić piekarnik na 160 st. C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Banana zmiksować blenderem na gładki mus. Przełożyć do rondelka, dodać masło orzechowe i podgrzać masę, aż się połączy i rozrzedzi. Na koniec wmieszać miód i zdjąć z palnika.
Podgrzaną masę przelać do miski z ziarnami i wymieszać łyżką lub ręką, aż całość będzie lepka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równo masę, nie za grubo. Najlepiej robić to zmoczonymi wodą rękami, wtedy masa się do nich nie przykleja.
Włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut, aż się zarumieni, Wystudzić i pokroić na kawałki.
Swietny przepis! Skladniki zdrowe i smaczne. Smak batonikow musi byc rewelacyjny;-). Jeszcze dzisiaj skorrzystam z Twojego przepisu:-).
OdpowiedzUsuńSą naprawdę świetne, już innych nie szukam :)
UsuńWyglądają niesamowici kusząco :)
OdpowiedzUsuń