środa, 22 czerwca 2016

Tarta z wędzoną makrelą i cukinią na spodzie ryżowo-orkiszowym


Jeśli lubicie makrelę, a macie już dość jedzenia samej lub w formie pasty do chleba, to bardzo polecam tą tartę z jej dodatkiem. Ryba świetnie się zapieka i rozpływa się w ustach. Jak zwykle w cieście kruchym,  stawiam na dodatek innych mąk niż pszenna, ciasto nabiera wtedy fajnego charakteru i nie jest nijakie w smaku. Tartę można polać smakową oliwą, posypać świeżymi ziołami lub rukolą.
Warunek podstawowy: wybierzcie dobrze ości z makreli lub kupcie pakowane, obrane filety.

Ciasto:
150g mąki ryżowej
100g mąki orkiszowej (jasna lub razowa)
30g mąki ziemniaczanej
80g oleju kokosowego
30g masła
1 jajko
4 łyżki zimnej wody
1/3 łyżeczki soli

Zagnieść składniki na jednolite, miękkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm posmarować olejem kokosowym i wylepić ciastem. Łatwiej jest rozwałkowywać po kawałku i doklejać do siebie. Włożyć Formę z ciastem do lodówki na 20-30 minut. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i podpiec przez 10-12 minut.

Nadzienie:
200g wędzonej makreli, po obraniu (1 średnia sztuka)
1 średnia cukinia
2 łyżki oliwy
1 mała cebulka
3 ząbki czosnku
4 jajka
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki kaparów
garść listków bazylii
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka orzechów włoskich na wierzch

Cukinię przekroić na pół wzdłuż i na niegrube plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, podsmażyć parę minut na średnim ogniu. Następnie dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną cukinię. Posypać solą i pieprzem. Przykryć i dusić 5 minut. Odkryć i odparować jeszcze kilka minut i odstawić.
W misce roztrzepać jajka, dodać szczyptę soli, mielony pieprz, oregano i jogurt. Dodać kawałki obranej makreli, cukinię, kapary i posiekaną bazylię. Wymieszać i rozłożyć masę na podpieczonym spodzie. Na wierzchu ułożyć orzechy włoskie, wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut, aż masa będzie ścięta, a brzegi zarumienione. Ostudzić chwilę przed podaniem.







2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomyslowe danie. No i wyglada apetycznie;-).

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)