TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy peanut butter cup - zdrowy deser orzechowy z czekoladą


Znalazłam niesamowity sposób na idealny deser/ śniadanie/ zdrowszą wersję dobrych wspomnień. 
Przepis inspirowany był małymi czekoladkami w kształcie foremek z masłem orzechowym. Nie jest to ich wierna kopia, tylko wersja przypominająca je w smaku. W dodatku dostarcza jeszcze dobrych wartości odżywczych, szczyptę słodyczy i masę zadowolenia.
Chyba nie muszę Wam go wiele zachwalać. To taka rzecz, którą chcecie, żeby patrzyła na Was z lodówki i żeby była osobną porcją, caaałą dla Was, a do tego nie była wrogiem dla ciała, tylko kompanem w chwilach słabości. Tak, to da się zrobić, to właśnie się dzieje.



Składniki: na 4 sztuki, foremki o śr. 12 cm. 
Mniejszych wyjdzie 6 lub 8. Można zrobić w jednej większej foremce ceramicznej.

Spód:
6 łyżek płatków owsianych
1/3 szklanki orzechów, dowolnych np. mieszanka
5 daktyli, pokrojonych
1/4 szklanki wody

Nadzienie:
180-200g tofu naturalnego, 1 kostka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżka masła orzechowego
3 łyżki mleczka kokosowego

Polewa:
50g czekolady, mleczna/gorzka
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego

Płatki owsiane zmiksować z orzechami na sypko, następnie dodać pokrojone daktyle i ponownie zmielić. Do mieszanki dolać wodę i wymieszać na mokry piasek, można ewentualnie dolać jeszcze trochę wody dla lepiącej się konsystencji. Rozdzielić po równo do foremek i wylepić spód.

Tofu zmiksować z sokiem z cytryny i mleczkiem na gładką masę, następnie dodać cukier, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Rozłożyć do foremek. Włożyć do lodówki.

Czekoladę roztopić na parze lub w miseczce w mikrofali. Dodać mleczko, kakao i olej. Wymieszać na lekko płynną masę. Rozlać masę do foremek, rozsmarowując ją po wierzchu. Włożyć do lodówki na min. 2 godziny.




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku