TRYB JASNY/CIEMNY

Kasza jaglana ze szpinakowym hummusem i pomidorkami, na wynos


Kto ma czasem dość kanapek i drożdżówek ze sklepu, dla odmiany dobrze przygotować szybki i prosty posiłek poza domem. Często kombinuję sobie takie słoiczki, na słodko lub na słono. Dzięki temu wiem, że jem coś odżywczego, zdrowego i ze składnikami, po których nie czuję się źle. 
Wcześniej robię słoik hummusu i dodaję do sałatek, na kanapki lub do kaszy. Polecam na długie godziny poza domem i wszelkie jedzeniowe rozterki ;)



Słoik hummusu ze szpinakiem:
1 puszka ciecierzycy (ugotowana 240g)
garść świeżego szpinaku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka tahini
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
4 łyżki wody 

Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę.

Składniki:
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
2 duże łyżki hummusu ze szpinakiem
1 łyżka czerwonej fasoli, ugotowanej np. z puszki
3 pomidorki koktajlowe

Kaszę ugotować na wodzie do miękkości, 10-12 min od zagotowania. Dodać do niej sól, można trochę oliwy. Na dno słoiczka włożyć hummus, na niego kaszę, fasolę i pokrojone na kawałki pomidorki.





Komentarze

  1. Ciekawy pomysł na danie na wynos - czuję, że coś podobnego zastąpi (przynajmniej część) moich kanapek i sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. można wiedzieć skąd taki słoiczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten był po produkcie z firmy Swojska chata, zawieruszył się u mnie, chyba paradoksalnie było w nim jakieś mięsiwo :P

      Usuń
  3. A ja dzisiaj też będę robić zielony hummus, tylko że z groszku ;)
    Pysznie zawartość tego słoiczka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku