piątek, 15 kwietnia 2016

Czekoladowe, wilgotne ciasto z pieczonymi burakami


Postanowiłam wrócić do przepisu na ciasto z burakiem, bo uwielbiam nietypowe połączenia i przemycanie warzyw w słodkościach. Już jedno ciasto buraczane na blogu się pojawiło (tutaj), ale jest trochę od niego inne. Przede wszystkim tam były dodawane surowe buraki, a tutaj najpierw je pieczemy i dodajemy do masy, przez co ciasto jest wilgotne, mięciutkie oraz trochę lepkie. Poza tym, że dobrze smakuje samo, to idealnie nadaje się do jogurtu z dodatkiem konfitury. 


W tym cieście jest wyczuwalny smak buraka, ale nie dominuje on jakoś znacząco i równoważy go intensywność czekolady. Myślę, że to świetne ciasto, które pobudzi Was do odważnych kroków w kuchni.

Składniki:
2 średnie, upieczone buraki
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
100g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki orkiszowej lub innej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia, pełna
1/2 łyżeczki sody

Pieczenie buraków - piekę trochę więcej i trzymam później w lodówce jako dodatek do sałatek lub kanapek.
Każdego umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 1 godzinę 20 minut. Rozwinąć folię i odstawić do ostudzenia. Obrać buraki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można pół jednego buraka zmiksować blenderem.

Czekoladę rozpuścić na parze (jeden rondelek nad drugim z wodą). Odstawić chwilę przestudzić i wymieszać z olejem. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.  Dodać czekoladę, mąkę, kakao, proszek i sodę, krótko zmiksować. Dodać tarte buraki i wymieszać.

Blaszkę o wym. 20x25 lub tortownicę 24cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 45 minut. 




9 komentarzy:

  1. To ciasto jest genialne,aż się chce spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Muszę to zrobić, wyglada pysznie i jest zdrowe. Pozdrawiam z Tarnowa! Bonka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam. Z olejek kokosowym, ksylitol zamiast cukru. Wyszło przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo lubię, gdy ktoś modyfikuje przepisy pod swoje upodobania :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)