TRYB JASNY/CIEMNY

Koktajl ze spiruliną, bananem i jabłkiem


Najlepsze zastosowanie proszku ze spiruliny, to według mnie dodanie go do koktajlu. Ładnie się rozprowadza, przez co nie ma intensywnego smaku, który jeśli dodacie go za dużo, może Was odrzucać. W małej dawce spirulina jest smaczna, moją optymalną porcją na taką butelkę, to jedna płaska łyżeczka proszku. Dodana do koktajlu wzbogaci go o wartości odżywcze, takie jak białko, witaminy i wiele minerałów, a także nada ciekawy, zielony kolor, o chłodnym odcieniu.
Propozycja na drugie śniadanie, do spakowania na uczelnię, czy podróż. Taka rzecz, po której nawet nie masz ochoty na czekoladę (spirulina hamuje ochotę na słodkie, przez sporą zawartość chromu), no chyba że w dzień kobiet, czekolada zawsze się gdzieś upchnie.

Składniki ok. 400ml
pół banana lub 1 mały
1 jabłko, obrane
2/3 szklanki mleka sojowego
2-3 łyżki mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka spiruliny
1 łyżka soku z cytryny

Zmiksować wszystko blenderem na gładko.



Dla równowagi



Komentarze

  1. Koktajl zjawiskowy, bo wszystkie zielone koktajle są tak cudowne, sam ich widość sprawia, że się lepiej i żwawiej czujemy :) Aaaale ..czekolada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smoothie ma genialny kolor, zresztą smak pewnie też :) ale niestety, czekolady nic nie przebije :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku