wtorek, 16 lutego 2016

Rafaello z kaszy jaglanej


Ten przepis to kolejny dowód na to, że kasza jaglana przyjmie każde zadanie i kolejny argument, że jest dla nas dobrym sprzymierzeńcem w trzymaniu zdrowej diety. Wiadomo, od czasu do czasu to normalne pozwolić sobie na sklepowe słodkości, ale co z dniem powszednim? Też chcemy mieć małe przekąski wypełniające luki międzyposiłkowe. Jeśli są w dodatku zdrowe i pożywne, to jeszcze bardziej zachęca do posiadania ich pod ręką.

Składniki:(12 sztuk)
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki mleka, sojowego lub dowolnego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki kokosowej lub mielonych migdałów
opc. 2 łyżki mleczka kokosowego

W rondelku doprowadzić wodę z mlekiem do wrzenia, wsypać kaszę i gotować 10-15 minut do miękkości. Kasza powinna mieć gęstą konsystencję. Wmieszać miód i odstawić do ostygnięcia. Dodać wiórki, mąkę i mleczko. Wymieszać, kasza ma mieć strukturę dobrą do lepienia kuleczek. Nabierać łyżeczką masę i formować w rękach kuleczki. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. 

Wariant: można dodać do masy 30g pokruszonej chałwy i 3 kostki posiekanej czekolady.



5 komentarzy:

  1. przepis na jaglane rafaello podbija internety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kupne nie równają się do tych zrobionych samodzielnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz tyle wersji jest jaglanego rafaello. Kazde podobne,ale roznia sie np.dodatkami. Sklad Twojego rafaello jest super i mysle,ze jednak dodam to mleczko kokosowe;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zauważyłam, że dużo ich się ostatnio pojawia, ja w sumie nie korzystałam z żadnego przepisu, tak sypnęłam na oko i wyszło super :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)