TRYB JASNY/CIEMNY

Croque madame - wyjątkowe śniadanie po francusku


Różne knajpki, bistra i miejsca z pięknym, apetycznym jedzeniem, dodają mi inspiracji na smaczne dania. Choćby taka croque madame. Można ją spotkać w prawie każdym francuskim bistro oraz w innych śniadaniowych miejscach. Jest to grzanka zapieczona z serem, szynką lub łososiem, polana wyraziście doprawionym beszamelem, który utrzymuje miękkość grzanki i łączy ją w całość. 



Wiadomo, że potrzebujemy trochę czasu na zrobienie takiego śniadania, bo nie jest to zwykła kanapka, ale za to przysparza nowych doznań kulinarnych i estetycznych. Powiedzmy, że pół godziny Wam wystarczy. Dlatego polecam Wam ją na spokojny weekend, a może na świętowanie jakiegoś szczególnego dnia np. walentynek ? 
Jeśli nie macie swojej drugiej połówki, to przynajmniej możecie zjeść więcej grzanek, w każdej sytuacji znajdą się pozytywy :)

Składniki (2 porcje)
4 kromki chleba (najlepiej w stylu wiejskim/tostowy/żytni)
2-4 plastry szynki lub łososia wędzonego
ser półtwardy do tarcia
2 jajka

Sos beszamelowy: (wystarcza na 4-5 porcji)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka (użyłam sojowego, może być krowie)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Do podania:
rukola/roszponka
pieprz

Piekarnik ustawić na 180 st. C (góra-dół).

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i rozmieszać. Podsmażać 2-3 minuty, na złoty kolor. Następnie powoli wlewać mleko, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Sos powinien zgęstnieć, zajmie to parę minut. Wyłączyć, doprawić sporą szczyptą soli, pieprzu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej. Przykryć i odstawić.

Kromki posmarować cienko masłem lub oliwą. Położyć na papierze do pieczenia, włożyć do piekarnika i podpiec 3 minuty.
Wyjąć kromki, położyć na połowę z nich szynkę lub łososia, posypać serem i przykryć drugą częścią chleba. Wierzch posmarować grubo sosem beszamelowym, również z brzegami i posypać tartym serem.
Wstawić do piekarnika na 5-6 minut, przekręcić grzałkę na samą górę. W tym czasie usmażyć jajka sadzone. Wbić je na rozgrzaną patelnię i smażyć parę minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie lekko ścięte. Można na koniec przykryć na chwilę pokrywką.
Wyjąć grzanki z piekarnika, położyć na wierzch jajka, posypać pieprzem, można jeszcze serem. Ułożyć na talerzu z rukolą.





Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku