poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kruche ciastka bananowe z daktylami i czekoladkami



"Najpiękniejsi ludzie, których znam, to ci, którzy znają smak porażki, poznali cierpienie, walkę, stratę, poznali swoją drogę na wyjście z otchłani. Ci ludzie mają wrażliwość i zrozumienie życia, które wypełniają ich współczuciem, łagodnością i głęboką, kochającą troską. Piękni ludzie nie biorą się znikąd."

~ Elisabeth Kübler-Ross

Refleksyjnie, słowa uświadamiające i złożone nie przez byle kogo. To szwajcarskiego pochodzenia lekarka, wydała kilka książek o tematyce umierania i rozmowach o śmierci, które nie są łatwe dla nikogo.

Ciastka zawsze służą pomocą, zwłaszcza te lekko kruche, ze słodkim zapachem banana i karmelową naturalnością daktyli. Dobre do torby na uczelnię i poczęstowanie parę strapionych dniem dusz.  albo życiem

Możesz zjeść ciastko? Jest dobrze, żyjesz !


Składniki (ok. 24 sztuki)
50g masła
60g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
1 jajko
1 banan
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kokosowej (może być inna)
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
6 daktyli, bez pestki, pokrojone na kawałki
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
2 łyżki orzechów ziemnych
2 łyżki migdałów

dodałam jeszcze 3 łyżki groszków Reese's peanut butter

Masło rozpuścić z olejem kokosowym, zmiksować z cukrem i jajkiem. Wkroić do tego banana i ugnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i zagnieść na miękkie ciasto, będzie się trochę lepić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zmoczyć ręce wodą, wtedy łatwiej lepi się ciastka. Odrywać po kawałku masy i formować średnie ciastko, lekko je spłaszczając. Układać na blaszce w odstępach. Piec 10-12 minut w temp 190 st. C, na złoty kolor.



Adrspach - piękne, skalne miasto w Czechach. Polecam na spacer z pięknymi widokami :)


5 komentarzy:

  1. Ciasteczka prezentuja sie smakowicie:-P. Swietny przepis. Super skladniki. Jedno pytanie;-). Czy moge zamienic maslo na olej,jesli tak to na jaki? Dziekuje i pozdrawiam;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić całe masło w przepisie na olej kokosowy, on najlepiej sprawdza się do pieczenia. Z innym nie próbowałam, więc nie wiem jak się zachowują po upieczeniu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne i bardzo zdrowe- to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie te ciacha wyglądają :)
    Śmierć jest nieodłącznym elementem życia, tak samo jak troski i kłopoty... Liczy się, że potrafimy sobie z nimi radzić :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)