TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa brokułowa z podpieczonymi pieczarkami


To już ostatni post w tym roku, bo więcej już zajrzeć tutaj nie zdążę. Po świętach, a przed kolejnymi przyjęciami, coś w tej kuchni na szybko trzeba zrobić. Taka zupa jest niesamowicie pożywna, jak wszystkie kremy, można udekorować ją wyrazistymi dodatkami i za każdym razem coś pozmieniać.


Pomysł na podsmażone pieczarki na początku wydawał mi się lekko niepasujący, a wyszło cudownie. Przepyszne połączenie, ciekawe zestawienie struktur i smaków. Polecam dodać sporo pieprzu, kupić kawał dobrego, pikantnego sera Lazur i podpiec kromki miękkiej bagietki. Taka zupa wystarczy na jeden całkiem sycący posiłek.

Składniki (4 porcje)
1 brokuł
1 ziemniak
6 ząbków czosnku
oliwa
sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżki startego parmezanu

Dodatki:
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
ser z niebieską pleśnią typu gorgonzola/lazur
bagietka
oliwa
ew. miękkie awokado

Posiekać w kostkę 3 ząbki czosnku. W średnim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej czosnek. Następnie dodać podzielone na kawałki brokuły, zalać gorącą wodą z czajnika do poziomu brokuła. Dodać pokrojonego w małą kostkę ziemniaka w trakcie dodać pozostałe ząbki czosnku pokrojone na kawałki. Przykryć i gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy i zmiksować całość na gładko. Na koniec wsypać parmezan. Można wmieszać również trochę śmietanki lub mleczka kokosowego, jeśli chcecie bardziej kremowe.

Rozgrzać suchą patelnię i wsypać na nią cienkie plasterki pieczarek. Podsmażać parę minut na brązowy kolor, co jakiś czas mieszając. Spróbować,czy są miękkie i spieczone na brzegach.

Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z dwóch stron oliwą i podpiec z każdej strony na patelni, może być po pieczarkach.

Wlać zupę do miski, posypać pieczarkami, kawałeczkami sera, można dodać plasterki awokado i kawałek bagietki. Posypałam jeszcze listkami świeżego oregano.


Komentarze

  1. zupa krem z brokułów była moją pierwsza zupę krem i zdecydowanie ją uwielbiam! choć konkuruje np. z dyniową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki idealnie ze sobą skomponowałaś w tym kremie. Aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma piękny kolor, a dodatek pieczarek mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku