wtorek, 15 grudnia 2015

Klasyczny barszcz czerwony


W pełni buraki zaczęłam doceniać w tym roku. Nie tylko za ich unikalny smak, nieporównywalny do niczego innego, ale też za zdrowotne właściwości i przepiękny kolor. Sztandarowym przepisem z ich użyciem jest klasyczny barszcz, ale to nie znaczy, że nie nadają się do innych celów, choćby do sałatki warzywnej, jako dodatek do hummusu, kremu buraczanego, czy pieczone plasterki podane z serem i owinięte plackiem tortilli. 


Kurier warzywny przywiózł mi ekologiczne, podłużne buraki oraz sok z kiszonych buraków, więc połączyłam je w idealnym, klasycznym barszczu. Wielbicielem tej zupy jest mój tata i często robi w domu, więc pobrałam od niego parę szybkich wskazówek i wyszło przepysznie.
 Jaki jest mój barszcz ? Intensywny, dobrze doprawiony, lekko pikantny, kwaskowy, słodkawy. Paleta smaków i zapachów. Taki czysty barszcz będzie idealny na wigilię, do uszek, kapuśniaczków, czy krokieta. 

Składniki:
1,5 l wody
2 marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 selera
1 cebula
1 kg buraków, podłużnych
4 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 płaska łyżka majeranku
sól, pieprz
300 ml soku z kiszonych buraków np. taki lub domowy, można użyć też zakwasu z buraków,                                                                 wtedy dodać jeszcze 2 łyki octu lub soku z cytryny
2 ząbki czosnku

*można jeszcze dolać przygotowany wywar grzybowy: namoczyć 20g suszonych grzybów w szklance ciepłej wody, przez 1 godzinę, później gotować wszystko w rondelku przez 20 minut. Cały wywar wlać do zupy przy dodawaniu buraków.

Marchewki, pietruszki, seler i cebulę obrać, pokroić na średnie kawałki. Wrzucić do wrzącej wody (1,5l) i gotować 30 minut pod przykryciem. Buraki umyć, obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na średnie plastry, odstawić w misce. 
Wyjąć warzywa z bulionu, włożyć je do miski, a do garnka wrzucić buraki i 4 ząbki obranego czosnku, można dolać jeszcze szklankę wody z czajnika. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1/3 łyżeczki soli,1/2 łyżeczki pieprzu i gotować 30-40 minut na małym ogniu. W połowie dodać majeranek. Po tym czasie wyjąć łyżką np. cedzakowatą buraki, włożyć do miski. 

Następnie wyłączyć gaz, odczekać 2-3 minuty i wlać do barszczu sok z kiszonych buraków lub zakwas i ocet. Dolewamy go po wyłączeniu gazu, bo nie może się zagotować, gdyż barszcz straci mocny kolor i swoje dobre właściwości. Dodać 2 ząbki przekrojonego na pół czosnku, zamieszać i odstawić. 
Najlepiej jak barszcz postoi chwilę pod przykryciem i się 'przegryzie'.



Z odcedzonych warzyw po bulionie i połowy wyjętych buraczków można zrobić sałatkę. Dodałam 2 jajka, 2 ogórki kiszone, musztardę, majonez, sól i pieprz. 



7 komentarzy:

  1. Pyszne! A sałatkę muszę sama wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo spodobal mi sie przepis na barszcz. Koniecznie musze go wyprobowac. Chyba jest taki wyrazisty w smaku. No a salatka wydaje sie calkiem ciekawa;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest bardzo wyrazisty, a sałatka praktyczna i ekonomiczna :D

      Usuń
  3. nie ma to jak domowy barszcz - najlepszy, niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam barszczyk, jeszcze trochę i będę objadać się z pasztecikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paszteciki, czy kapuśniaki do takiego barszczu są idealne :)

      Usuń
  5. kocham barszczyk :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)