wtorek, 8 grudnia 2015

Enchiladas z czarną fasolą, dynią i wołowiną, w sosie pomidorowym


Ostatnio niejednokrotnie zdarzało się, że wchodząc do sklepu z zamiarem kupienia pewnego gotowego produktu, wychodziłam ze sklepu bez tego. Tak ostatnio było z tortillami. Ja wiem, wiem że to są produkty jak wiele, które muszą długo leżeć na półkach i trzeba do nich dodawać różne dziwne substancje i dodatki 'E', a ja nawet nie potrafię ich powtórzyć, to mi nie pasuje i nie chcę odżywiać się czymś takim, kumulując to wszystko w ciele. 
Przecież tortillę robi się z mąki i wody, sypnąć trochę proszku, oleju i gotowe. Wszystko to jest w domu, trzeba jedynie wybrać czego dla siebie chcemy, a ja chcę poczucia naturalności jedzenia, które spożywam. 


Tak więc prawie w stanie maniakalnym, zagniotłam parę kulek ciasta na tortille, błyskawicznie obsmażyłam na suchej patelni i miała gotowe do mojego przepisu. 



Enchiladas są to właśnie tortille nadziewane farszem, które zalewa się sosem, najczęściej posypuje wybranym serem i piecze w piekarniku, aż wszytko się ładnie połączy, roztopi i zacznie nieziemsko pachnieć. 

Składniki (4 porcje):
4 małe tortille, u mnie domowe owsiano-orkiszowe
1 kubek upieczonej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
1 puszka czarnej fasoli
200g mielonej wołowiny
500g przecieru pomidorowego, np. z kartonika
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki soli i pieprzu
szczypta ostrej papryki
70g fety

Do podania:
świeża pietruszka
awokado
cytryna/limonka


Zrobić sos pomidorowy. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażyć, aż zmiękną i się przypieką, następnie wlać przecier pomidorowy. Dodać sól, pieprz, zioła i paprykę. Zamieszać i gotować na małym ogniu 5 minut. 
W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć wołowinę. Gdy mięso będzie ścięte, dodać dynię w średniej kostce i osączoną fasolę z puszki. Do tego wlać 4-5 łyżek sosu pomidorowego, zamieszać i odstawić. 
Tortille nadziać farszem i zwinąć w rulon, boki są otwarte. Naczynie żaroodporne cienko posmarować sosem pomidorowym, można najpierw masłem i ułożyć tortille obok siebie, rozcięciem do dołu. Zalać resztą sosu pomidorowego, dobrze jak będzie przy ściankach i między tortillami. 
Posypać pokruszoną fetą i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 minut w temp 190 st. C.



Tortille owsiano-orkiszowe (może być jeden rodzaj)
1 szklanka mąki (owsiana-orkiszowa 1:1)
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
spora szczypta proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, podzielić na 4 kuleczki, rozwałkować cienko jak się da na koło.
Rozgrzać suchą patelnię, kłaść na nią placki i piec po ok. 30 sekund, jedynie do podpieczenia się ciasta, nie ma się zrumienić.
Placki kłaść na talerz i przykrywać od razu zmoczoną, wilgotną ściereczką. Zostawić je tak później, pod nią zmiękną, nie będą twarde i łamliwe.


4 komentarze:

  1. Pysznie wyglada;-). Sklad bardzo mi odpowiada,poniewaz w tego typu daniach lubie fasole i dynie. Bardzo mi sie przyda zdrowa wersja przepisu na tortille;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszce nie jadłam enchiladas, ale kuchnię meksykańską uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)