niedziela, 15 listopada 2015

Placki cukiniowe ze świeżą figą i miodem

Odkryłam kolejną cudowną mąkę! Ma jasnożółty kolor, jest bezglutenowa i idealna, jako dodatek do placków śniadaniowych. Mąka jaglana wcześniej nie pojawiała się w sklepach, a teraz już w popularnym supermarkecie bez problemu można ją dostać. Te placki są zupełnie oryginalne, nawet nie wiem jak mam je opisać. Mamy tu kawałeczki miękkiej cukinii, lekką skorupkę na wierzchu placków i delikatny, piankowo-gąbczasty środek. Koniecznie do zrobienia teraz, w tym okresie, kiedy mamy pod dostatkiem miękkich i słodkich fig, różowych w środku, jak policzki w zimie. 

Składniki:
2/3 szklanki startej cukinii, na grubych oczkach
1 jajko
3 łyżki mąki jaglanej (ew. ryżowa, gryczana, owsiana)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mleka sojowego lub innego płynu

Dodatki:
świeża figa
miód
cynamon

Cukinię wymieszać z jajkiem, następnie dodać mąkę, proszek i mleko. Na patelni rozgrzać trochę oleju, rozłożyć masę na 3 części i smażyć placki z każdej strony na złoty kolor, odwrócić, gdy wierzch będzie lekko zwarty.

Na plackach poukładać plasterki figi, polać całość łyżeczką miodu i oprószyć cynamonem.



8 komentarzy:

  1. Mmm, pycha@
    Szkoda tylko, że u mnie fig już dawno nie ma... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jeszcze nic z jaglanej nie robiłam, dostać nie mogę nigdzie! :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Uwielbiam piec na bazie maki jaglanej. W mojej kuchni czesto jej uzywam;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, widzę że mam odbiorcę w tym temacie, dobrze jest mieć zwolenników takich zdrowych nawyków :))

      Usuń
  4. Musze zmiksowac kaszę na mąkę i poczynić takie placuchy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda :D Pewnie były pyszne :D
    Figa dodaje im uroku i koloru ;p
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)