środa, 25 listopada 2015

Kasza jaglana z pieczoną dynią i daktylami


W tym sezonie, tak wiele razy piekłam dynię w kawałkach, że już nie pamiętam ile. Intensywnie pomarańczowe, twarde warzywo, które jakoś specjalnie mocno nie pachnie, po upieczeniu zmienia się w mięciutkie kawałki, miejscami przypieczone i pełne aromatu.
Dynię z jadalną skórką np. Hokkaido, kroję na niegrube paski, skrapiam oliwą, a po upieczeniu dodaję do różności, ostatnio do całkiem nowego śniadania. To bardzo ciekawe połączenie, bardzo jesienne i w zgodzie z sezonem. Całość jest przyjemnie kremowa, dominują orzechowe nuty, tak zachowuje się kasza jaglana ugotowana na mleczku kokosowym, w spotkaniu z zapieczoną dynią. Do tego te słodkie jak karmel daktyle, mięknące pod wpływem ciepła. Chciałoby się znowu wrócić do łóżka, ale po takim śniadaniu dzień nie będzie taki męczący ;)

Wcześniej, np. poprzedniego dnia, upieczcie dynię.

Pieczona dynia:
dowolna ilość, u mnie 1 mała
trochę oliwy
Dynię umyć, przekroić na 4 części, a następnie w mniejsze kawałki, takie dość grube plastry.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i skropić całość oliwą. Wstawić do piekarnika na 200 st. C i piec 30 minut do miękkości, 10 minut przed końcem można poprzewracać kawałki na drugą stronę.



Kasza:
3 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki mleczka kokosowego
3 daktyle
parę plasterków pieczonej dyni (4-5)
miód

Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę (woda z czajnika, ok. 1 szklanka). Ugotować do wchłonięcia płynu, aż kasza będzie miękka, na koniec wlać mleczko kokosowe i poczekać, aż jeszcze zgęstnieje. 
Przełożyć kaszę do miski, dodać kawałki pokrojonej dyni, poprzedzielane daktyle, polać miodem i jeszcze łyżką mleczka. 
Posypuję czasem orzechami włoskimi.




11 komentarzy:

  1. Musiała być niezwykle słodka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, daktyle to wiadomo słodziutkie, a reszta idealnie wyważona mmm ^^

      Usuń
  2. moja ukochana trójca! dynia, daktyle i jaglanka... mmmm! ideał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wiem, jak te składniki świetnie do siebie pasują ;)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysl na jaglanke. Dla mnie kasza jaglana jest moim numer 1! Chetnie skorzystam z Twojego pomyslu,bo w takim polaczeniu,jeszcze nie jadlam;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza też u mnie najczęściej na śniadanie, polecam, ciekawie smakuje :)

      Usuń
  4. Pieczona dynia to zdecydowanie hit jesieni. Jutro piekę, a połączenie z jaglaną - mega ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczoną dynię, a co dopiero daktyle :) w takiej kokosowej jaglance musiało smakować idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! według mnie kasza jaglana z dynią to najlepsze śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała propozycja podania mojej ukochanej kaszy :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)