środa, 11 listopada 2015

Jaglany serniczek z ricotty, z domowymi powidłami


Może powinnam mieć jakieś refleksje dotyczące Dnia Niepodległości, ale nic specjalnie nie przychodzi mi do głowy, oprócz poczucia radości, że udało się naszemu pokoleniu, żyć wolni od zaborców i wojny.
Lubię w takie dni słuchać muzyki klasycznej, zwłaszcza ostatnio przypadł mi do gustu Claude Debussy. Jego utwory brzmią delikatnością, ale bez mdłego brzmienia. wszystko jakby działo się nad brzegiem jeziora przy świetle księżyca. Na taki koncert mogłabym pójść.



Do nietypowych rzeczy tego dnia, zaliczam również ten ciekawy wypiek. Jest to połączenie kaszy jaglanej z delikatną strukturą serka ricotty i miodowym aromatem. Bardzo delikatna struktura, ale zwarta. Możecie podzielić na porcje i zapiec w mniejszych foremkach, a później jeść na ciepło łyżką. Po ostygnięciu ładnie się kroi na kawałki. 

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
250g sera ricotta
2 jajka
3 łyżki mleczka kokosowego (z lodówki, jest w formie kremowej)
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatki (dowolne)
powidło śliwkowe z węgierek
orzechy włoskie


Kaszę zalać 0,5 l wrzątku, ugotować do miękkości i wchłonięcia wody. Następnie wystudzić i zmiksować blenderem na krem. 
Do miski włożyć krem z kaszy i zmiksować z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. 
Formę ceramiczną o śr ok 20x20 cm lub okrągłą wysmarować masłem. Następnie wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Piec 50 minut. Wyjąć do ostygnięcia, na początku serniczek może być lekko luźny, ale jak ostygnie to się zwiąże. 

inspiracja od morning fairy


wschód słońca 6:30, za blokami ;)




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ;) Lubię takie popękane serniczki, z kaszy jaglanej nie jadłam, ale jestem pewna, że się udał cudownie, zwłaszcza w towarzystwie takich składników ;) No i te powidła na wierzchu - magia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. serniczki z ricotty zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglad serniczka mowi sam za siebie;-). Przepysznie sie prezentuje:-P.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)