niedziela, 29 listopada 2015

Galette z dynią, szpinakiem i kozim serem

Galette może już znacie, a głównie chodzi o kształt i tradycje. To rodzaj tarty, której wystające brzegi zawija się na ciasto i można ją piec bez foremki. Jednak można również ułożyć ciasto w dużej formie z wyjmowanym spodem i tak samo zawinąć brzegi na wierzch. Ciasto robi się cudownie kruche, wnętrze jest dobrze zwarte, także można zawinąć na drugie śniadanie zamiast kanapki, bardzo dobra alternatywa.
Ostatnie wzmianki o dyni, ciągle przewijający się szpinak i nieśmiertelna mieszanka ulubionych mąk w składzie. Ciągle uważam, że improwizacja z domowych zapasów jest najlepsza i bardzo rozwijająca. Polecam spróbować u siebie ;) A i chyba widać, że towarzyszy mi telefon, ale też daje radę ^^

Ciasto:
150 g mąki orkiszowej
100 g mąki, zmieszana gryczana z ryżową
130 g miękkiego masła
4 łyżki wody
1 łyżka śmietany
szczypta soli
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu

Nadzienie:
200 g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
8 małych brukselek (można zastąpić brokułem)
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
250 g upieczonej dyni w kawałkach (np. jak w tym przepisie)
3 jajka
2 łyżki śmietany (12 lub 18%)
50 g sera koziego, dojrzały
3-4 suszone pomidory
sól, pieprz
suszony rozmaryn
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Zagnieść składniki na ciasto, jeśli się klei to dosypać trochę mąki. Rozwałkować  i ułożyć w formie do pieczenia tarty (użyłam 26 cm), tak żeby brzegi ciasta wystawały poza, ok. 2 cm.
Włożyć do lodówki i przygotować nadzienie.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, przykryć i dusić do rozmięknięcia. Dodać oliwę, pokrojony w plasterki czosnek i pokrojone w plastry brukselki. Dusić 10 minut, do zmięknięcia warzyw. Dodać pokrojoną w niedużą kostkę dynię i odstawić.
W misce roztrzepać jajka (odlać trochę do kubeczka, do posmarowania brzegów), dodać śmietanę, sporą szczyptą soli, pieprzu, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Wlać do warzyw, dodać pokrojony ser w kosteczkę i suszone pomidory. Wszystko wymieszać i wlać na spód przygotowanego ciasta.Wystające brzegi zawinąć na wierzch ciasta i posmarować odłożonym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 35 minut.





5 komentarzy:

  1. Dlaczego ja nie umiem robić takich pyszności ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktyka czyni mistrza, przebywanie w kuchni później już samo napędza wyobraźnię :)

      Usuń
  2. Smacznie wygląda :)

    Zapraszam do konkursu na moim blogu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie sie prezentuje. Swietnie,ze spod nie zawiera maki pszennej. Sklad bardzo mi odpowiada;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już w ogóle nie używam mąki pszennej, chyba że dwa razy w roku do pierogów ;)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)