wtorek, 3 listopada 2015

Dyniowy pasztet z fasolą i migdałami


Wiem, że to powszechne, codzienne i nieuniknione, ale często borykam się z drażliwością w stosunku do osób, które prosto mówiąc 'mają problem'. Dlaczego ludzie ukierunkowani są na roztrząsanie błahych zdarzeń, małych błędów i niedomówień. Nie wystarczy wyjaśnić jednym zdaniem, nie można przecież zbyć tego żartem lub po prostu przyjąć, że nie zawsze coś idzie po naszej myśli. Jednak niektórzy ludzie muszą być ciągle nastawieni na atak, kłótnie i wzajemne dogryzanie. 
Uwielbiam za to ludzi pogodnych, mających coś ciekawego do powiedzenia, nie tylko uszczypliwość. Każdy może mieć męczący dzień, być chorym lub niewyspanym, ale nie musi obarczać o to całego świata, upuszczając swoje frustracje na otoczenie. Nie zrozumiem tego, bo sama staram się unikać takiego zachowania, ale jeśli dane mi jest spotykać takie osoby, to po prostu się męczę, wypalam życiem i tracę wiarę, że są jeszcze ludzie, którzy emanują pogodą ducha, zarażając nią innych. 
Dlatego proszę, ludzie, nie bądźcie tacy, życie nie jest takie ciężkie, po prostu trzeba szukać sposobów na dobry dzień, na dobre życie. One są, tylko trzeba się zastanowić nad sobą i czy nie psujemy atmosfery w okół nas, nawet o tym nie wiedząc. Może po prostu dzisiaj dobrze nie zjedliście ?



W temacie jedzenia, jak zwykle, mam dobry pasztet. Wegetariański i znowu w jesiennych smakach. Po upieczeniu jest zwarty i lekko mokry. Można pokombinować z przyprawami, tutaj na pierwszym planie smak orzechowo-paprykowy, łagodnie wyważony.

Składniki:
400 g miąższu upieczonej dyni
400 g ugotowanej, białej fasoli
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżeczka sezamu

1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano

Pieczenie dyni: pokrojoną na duże kawałki dynię ze skórką ułożyć na blaszce, włożyć do piekarnika i piec ok 40 minut, w temp 180 st. C, aż będzie miękka (wbić widelec). Wyjąć, wystudzić i obrać ze skórki. 

Odmierzoną ilość dyni rozgnieść widelcem, dodać zmiksowaną fasolę, roztrzepane jajka i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Podłużną formę - keksówkę wysmarować masłem i posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Wlać do środka masę, wyrównać i posypać płatkami migdałów. Piec 60 minut w temp 180 st. C. 
Kroić po całkowitym wystudzeniu.





3 komentarze:

  1. świetny pasztet! i z moją ukochaną dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pasztet, jeszcze takiego nie jadłam. A co do takich osób obarczających wszystkich wokół swymi frustracjami w pełni się z Tobą zgadzam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wegetariański pasztet to coś na co mam ostatnio ogromną ochotę <3

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)