TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto marchewkowe z aromatem grzańca, rustykalnie


Moje uwielbienie do rustykalnego stylu, kolorów jesieni i ceramicznych foremek jest bezgraniczne. Mogę godzinami oglądać zdjęcia wnętrz domów w drewnie, ze starymi meblami ’z duszą’. W takich miejscach czuję się najlepiej, nie dla mnie nowoczesny błysk plastiku i gładki minimalizm. Naturalność przestrzeni i zjednoczenie z nią. Tak, jak naturalność jedzenia, dobre, zdrowe posiłki w ładnych naczyniach, to jest to, czym mogę się otaczać i czego poszukuję w inspiracjach.


Ciasto marchewkowe to jeden z wypieków, który aspiruje do pojawiania się na co dzień. Można upiec na śniadanie, podać do południowej kawy, czy jako wieczorny poczęstunek przy grzanym winie. Zadbałam o to, żeby każdy krok obcowania z tym przepisem, składnikami, z tym wypiekiem, przyprawił Was o radość dnia codziennego i przyjemność z tych małych rzeczy, wpływających na dobry nastrój. Całościowo.

Składniki – na naczynie o śr. 15 cm, na większe podwoić ilość.
1 duża marchewka (1 kubek startej)
1 jajko
4 łyżki oleju
2 łyżki miodu
6 łyżek mąki, na pół orkiszowa z jaglaną (lub dowolnie inne, gryczana, żytnia, owsiana)
½ łyżeczki sody
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do grzańca
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 kostki gorzkiej czekolady

Na wierzch:
gęsty jogurt naturalny
cynamon

W misce wymieszać startą na grubych oczkach marchewkę z jajkiem, olejem i miodem. Następnie dodać mąkę, sodę, sól, przyprawy, połączyć składniki na dość gęstą masę. Na koniec wmieszać orzechy i pokrojoną czekoladę.

Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 45 minut. Gdyby w trakcie pieczenia mocno się przypiekało z góry, po około pół godziny przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej. Wystudzić, posmarować gęstym jogurtem i posypać cynamonem.



Komentarze

  1. Super przepis na ciasto marchewkowe. Czytajac liste skladnikow,juz wiedzialam,ze porcje podwoje;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to dobry pomysł, bo szybko schodzi, chyba że piecze się tylko dla 1-2 osób, to jest wystarczające :))

      Usuń
  2. To ciasto marchewkowe to chętnie wypróbuję z przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie dziś "odkryłam" twój blog i muszę powiedzieć że w pierwszej chwili miałam ochotę pobiec do kuchni i zrobić kilka dań z twojego przepisu :) na pewno będę stałym bywalcem na twoim blogu :)
    ps.też uwielbiam gotować i tańczyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, lepiej późno niż wcale :) To zachęcam oczywiście, na pewno znajdziesz coś dla siebie :)

      Usuń
  4. Mniam, nie ma jak ciasto marchewkowe na jesienne smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam i wyszło pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku