piątek, 9 października 2015

Barszcz czerwony, jak zrobić na co dzień ?


Jedna z najbardziej powszechnych w Polsce zup i jedna z bardziej wartościowych. O zaletach zdrowia płynącego z buraków można się rozpisać, jak o ich smaku. Nikomu nie trzeba tego tłumaczyć. Jednak niektórym trzeba powiedzieć, np. mnie, jak się robi dobry barszcz. Taki z warzywami, mocno doprawiony, o cudownym, głębokim kolorze. 


Ja też musiałam dowiedzieć się o tym, od osób bardziej wtajemniczonych w kuchni, więc mama radą wspomogła. Teraz mogę ugotować sobie idealny barszcz i zamknąć go tutaj, w mojej otchłani ulubionych smaków. Widać, że zupy zyskują powoli moje uznanie, bo coraz ich tu więcej, a kiedyś było wyjątkiem. Wegetariański, intensywny i w dużej ilości. Taki barszczyk trzeba kiedyś sobie wreszcie zrobić.

Składniki:
2 litry wody
3 średnie buraki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki octu winnego
jarzynka pokrojona w kostkę:
marchew
pietruszka, korzeń
kawałek selera
kawałek pora
trochę kapusty
pietruszka
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
1/2 butelki koncentratu barszczu (ok. 200 ml)
chili 
majeranek

Wodę zagotować, dodać pokrojone buraczki, ocet i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Dodać przygotowaną jarzynkę, również w formie kostki, a następnie liście laurowe i ziele, gotować 15 minut do miękkości. Dodać przekrojone ząbki czosnku, posypać solą, ok. 1 łyżeczki i wlać 2-3 łyżki oliwy, wyłączyć ogień. Dolać koncentrat barszczu i ewentualnie jeszcze octu winnego do smaku. Przyprawić jeszcze pół łyżeczki pieprzu, malutką szczyptą chili (na koniec noża) i pół łyżeczki majeranku. Trzeba próbować i dodać odpowiednio przypraw. 

Barszcz jest dobry z białą fasolą lub jajkiem. Smacznego!







7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!! Bardzo zdrowe są buraczki, powinno się jeść barszcz przynajmniej raz w tygodniu. Fajny przepis i prosty, ważne że z mnóstwem innych warzyw. W sam raz na jesień i zimę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, teraz jest najlepsza pora na takie smaki :)

      Usuń
  2. Idealna zupa na Święta Bozonarodzeniowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszcz na pewno się z tym kojarzy, ale cały rok pasuje mi go jeść :D

      Usuń
  3. Pyszności ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Także tego typu zupa jest zdrowa więc warto ją przyrządzać. Sama robię według takiej receptury http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-barszcz-czerwony/ tylko że dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań. Dziękuję za wpis i go także postaram się wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Intensywny smak jest najważniejszy, dlatego też często pomaga ten koncentrat barszczu bądź zakwas. Polecam :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)