TRYB JASNY/CIEMNY

Szarlotka z karmelizowanymi orzechami pekan


Dobrze wiecie, że jesień to najlepszy czas na szarlotki. Przypominające złociste liście kruche ciasto, nadzienie z grubo krojonych, przyprawionych jabłek i wierzch z orzechów w śmietankowym karmelu, tak na pewno według mnie może smakować wrzesień.



Wiem, że szarlotek jest od groma w internecie, ale zapewne każda wariacja wnosi coś ciekawego w tym temacie. Moim nowym wynalazkiem do szarlotki jest wierzch z podprażonych orzechów w karmelowej glazurze, co jest bardzo dobrym zwieńczeniem każdego kawałka przyjemności.

Spód:
300g mąki (pomieszałam 200g orkiszowej, 70g gryczanej i 30g pszennej)
160g masła, lekko miękkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
40g cukru

Nadzienie:
0,8-1kg jabłek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cukru z wanilią

Wierzch: 
spora garść orzechów pekan lub włoskich
1 łyżka masła
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka miodu

Ze składników na spód zagnieść miękkie ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 min.
(w tym czasie obrać jabłka). Następnie wyjąć i odkroić 2/3 ciasta. Rozwałkować, można to zrobić w 2-3 kawałkach i wylepić dno formy, nie większej niż 24 cm.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i średniej grubości plastry. Wymieszać w misce z resztą składników na nadzienie. Jabłkami wypełnić formę z ciastem, przyklepując wierzch na równo. 
Resztę ciasta wałkować na podłużne kawałki, wycinać z nich dość grube paski i układać na jabłkach, tak żeby przechodziły w poprzek na kształt kratki. U mnie wyszło 5 pasków: 3 poziomo, 2 pionowo.

Orzechy z grubsza posiekać i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię. Podpiec 1-2 minuty i zdjąć z niej na bok. W rondelku lub na małej patelni rozpuścić masło z cukrem, śmietanką i miodem, następnie dodać uprażone orzechy i chwilę pomieszać, żeby się oblepiły. Gotową mieszankę rozłożyć na wierzchu ciasta. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec przez 50-60 minut. W połowie pieczenia położyć na wierzch ciasta folię aluminiową,  żeby karmel zbytnio się nie spiekł.
Wyjąć i odstawić do ostygnięcia na 15 minut lub dłużej przed podaniem.









Komentarze

  1. Idealna! Za szarlotkę dałabym się pokroić :D
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Już tak dawno nie robiłam żadnej szarlotki, chyba pora to zmienić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przemawia do mnie, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku