czwartek, 3 września 2015

Paryski miszmasz, czyli soczewica ze szpinakiem zalana winem


W Paryżu jeszcze nie byłam, ale takie wspaniałe pomysły wypróbowuję z pierwszej książki Sophie Dahl. Dania z pozoru nie powalają wyglądem, ale są tak smaczne i tak apetycznie opisane, że tą książkę otwieram często. Lubię jedzenie, które jest zdrowe, z mnóstwem dobrych składników i o intensywnym aromacie. To połączenie z początku nie budziło mojej aprobaty, no może z wyjątkiem czerwonego wina. Jednak już bardzo zaczęłam się cieszyć w trakcie podsmażania mięciutkiej soczewicy, z lśniącą jak rubin czerwoną cebulą, zalewając to winem i obsypując kruchym szpinakiem. 



Potrawka świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samotnej kolacji oglądając dokument o nazistowskim neurochirurgu. Wieczór idealny :v

Podane do kotletów rybnych z sałatką z rukoli, bazylii i szpinaku

Składniki:
200 g czerwonej soczewicy lub zielonej
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200 g szpinaku 
1/2 szklanki czerwonego wina
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki śmietanki 30% lub 18%
sól, pieprz
oliwa

Soczewicę zalać w garnku wrzątkiem, ponad poziom ziaren i gotować do miękkości ok. 7 minut (zieloną gotuje się 20-30 min). Odsączyć z nadmiaru wody.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażać 5 minut. Następnie dolać jeszcze jedną łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek i podsmażać kolejne 5 minut na małym ogniu. Na patelnię przesypać soczewicę, zalać winem, posypać obficie pieprzem i solą. Chwilę odczekać, dodać opłukany szpinak, bulion i poddusić parę minut, żeby trochę odparowało. Na koniec dodać śmietankę, wymieszać i podawać posypane ziołami np. pietruszką lub z liśćmi świeżego szpinaku.








8 komentarzy:

  1. Wygląda jak zielona soczewica. :) Uwielbiam jej każdy rodzaj, w połączeniu ze szpinakiem musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Uwielbiam soczewicę, a ta tutaj to cudo ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fakt, kolor nie powala, ale za to w smaku to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. A z czym podana, kotlety jajeczne? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kotlety rybne z Soli z pietruszką :)

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)