wtorek, 18 sierpnia 2015

Lody czekoladowe z mleczkiem kokosowym i nutellą


Coraz bardziej przekonuję się do własnej produkcji większości rzeczy. Wolę mieć mniej do jedzenia, ale zdrowiej i lepszej jakości. Wolę zrobić własne lody, o takim smaku na jaki mam ochotę i wiedzieć co w nich siedzi i co się w kubeczku rozpływa. Dlatego po raz kolejny zachęcam do domowych lodów. Uprzedzam wątpliwości, są bez użycia maszyny.
Masa wyszła mi niesamowicie gęsta i intensywna. Te lody są wprost niesamowite, bogate w smaku, a gałka zaspokaja wszelkie zachcianki, te o słodkościach, lodach, czekoladzie i o nutelii. Yass...


Żółtka jak zwykle po bezie, wtedy jak robię jakieś lody, można poznać, że gdzieś tam kręciła się wcześniej beza (była czekoladowa, a co).

Składniki:
6 żółtek (np. pozostałych po bezie)
2 łyżki cukru
1 szklanka (250ml) mleczka kokosowego
1 szklanka śmietanki 30%
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki nutelli

Żółtka zmiksować z cukrem na kremową, jasną masę. Do rondla wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę i małym strumieniem wlać do żółtek, cały czas miksując. Następnie dodać kakao i zmiksować. Przelać masę do rondla i podgrzać, żeby była gorąca, lekko zgęstniała, ale nie wolno doprowadzić do gotowania, bo się zetnie.
Wyłączyć gaz, przelać do miski i odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie jeszcze ciepła wmieszać 1 łyżkę nutelli. 
Śmietankę ubić na sztywną pianę i wmieszać w wystudzoną masę. Schować do zamrażalnika w plastikowym pojemniku z pokrywką na 1,5 godziny. Gdy masa będzie gęsta jak budyń wmieszać pozostałe 2 łyżki nutelli, chodzi o to, żeby później była wyczuwalna osobno. Schować do zamrażarki na kolejną godzinę, znowu wyjąć, przemieszać i schować z powrotem. Chłodzić jeszcze parę godzin.
Lody po wyjęciu są lekko miękkie, gotowe od razu do nakładania i jedzenia.




7 komentarzy:

  1. Mniam, mina,. Wygląda prze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie za nutellą nie przepadam, to na takie lody bym się pokusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... Pychota! Wygląda przepysznie.
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiały smakować fenomenalnie :) Domowe lody są zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)