sobota, 25 lipca 2015

Focaccia z orzechami pekan, rozmarynem i oliwkami


Focaccia, włoskie mięciutkie pieczywo, z chropowatą strukturą z wierzchu. Jest idealna do maczania w zupie, wszelkich sosach i jako niestandardowy chleb do kanapek. Możecie też nagotować duży garnek leczo z cukinii i papryki, z dodatkiem ciecierzycy i maczać w nim grube kawałki wypieku. Siedząc wieczorem na stygnącym tarasie po upalnym dniu, atmosfera nabierze smakowitego klimatu.




Składniki
150 g mąki pszennej
300 g mąki orkiszowej (gruba lub drobna)
25 g świeżych drożdży
120 ml mleka lub wody (może być mleko sojowe)
300 ml wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego rozmarynu
garść orzechów pekan lub włoskich
2 łyżki czarnych oliwek


Do średniej miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na ok. 10 minut, żeby się uaktywniły.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn z drożdży, oliwę i mieszając dolewać wodę. Dodać posiekany rozmaryn i orzechy. Wyrabiać ciasto parę minut, aż się napowietrzy i będzie lekko sprężyste, gdy zbyt się klei podsypywać mąką. Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. 
Następnie wyjąć ciasto z miski na obficie obsypany mąką blat i zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć na nim ciasto i uformować na okrągły kształt. Odstawić na 20-30 minut, przykryte ściereczką.
Następnie zrobić na powierzchni wgłębienia nożem, w odstępie ok. 5 cm. Powciskać lekko krążki oliwek i kawałki orzechów. Piec 20-25 minut w temp. 200 st. C, aż podrośnie i się zarumieni.

Kroić na poprzeczne kawałki lub wzdłuż na dwie części, jak bułkę.






9 komentarzy:

  1. oliwek nie lubię, ale z orzechami i np. suszonymi pomidorami i rozmarynem z przyjemnością bym zjadła. świetnie Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak w oryginale. Muszę zrobić. A maczać chleb w sosach uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, żebym jeszcze tylko miała taras do delektowania się takimi pysznościami... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekłam chleba. Kusisz och kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszła przepyszna! idealna jako starter u mnie podana z humusem, przepis dodaje do moich ulubionych;-) dzięki serdeczne;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne podanie, cieszę się, że wyszła, pozdrawiam :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)