czwartek, 4 czerwca 2015

Tiramisu z truskawkami i świeżą miętą


Znacie to skądś, kiedy po obiedzie chętnie wpadłby jakiś niezapychający deser, byle nie ciasto i ciężkie kremy. Takie letnie tiramisu, to istna odpowiedź na słodkie modlitwy. Klasyk z dodatkiem truskawek i świeżej mięty odpowiada mi teraz bardziej niż to oryginalne bez nich. Dodają rześkości, a o listki mięty można się bić z bliskimi, bo każdy chce je mieć w prawie każdym kęsie. Łyżka wystarczy, ewentualnie pięć ^^
Jestem  uszczęśliwiona z powodu urodzaju mięty w moim ogrodzie, jest jej tyle, że wystarczy do omletów, sałatek, deserów i mnóstwa mohito :D




Myślę, że dłużej zachwalałabym ten deser, niż się go robi. Więc więcej nie będę Was trzymać, cieszcie się pięknym weekendem ! :)

Składniki:
opakowanie podłużnych biszkoptów ok. 125g
2/3 szklanki mocnej kawy
1/4 szklanki amaretto (mocniejszego alkoholu dolać mniej)
250g mascarpone
150ml śmietanki 30%
2 kopiate łyżki jogurtu greckiego/naturalnego
3 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
truskawki na wierzch
garść listków mięty

Biszkopty rozłożyć na dnie formy do tarty (24 cm). Kawę wymieszać z amaretto i nasączyć obficie biszkopty. Śmietankę zmiksować na sztywno, dodać cukier, mascarpone i jogurt. Zmiksować na gładki krem. Rozłożyć na biszkoptach, oprószyć porządnie kakao, udekorować pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.
Dobrze jest schłodzić przed podaniem (przed pierwszym może się nie doczekać, ale przed drugim na pewno).



12 komentarzy:

  1. I największa przyjemność - wyjadanie łyżką prosto z formy! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, lepiej niż krojone na kawałki, ale i tak tego pokroić się nie da :P

      Usuń
  2. Wspaniałe.Truskawki się nieźle komponują w tej propozycji deseru;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z truskawkami desery wyglądają o wiele lepiej :)

      Usuń
  3. Wow, to tiramisu wygląda obłędnie! ;)
    Jakby ta forma trafiła w moje ręce, to pewnie nic by się już nie ustało dla reszty smakoszy. :D
    Uwielbiam ten deser! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten deser ma tendencję do szybkiego znikania :P znudził mi się jego tradycyjny wygląd i zrobiłam po jednej warstwie :)

      Usuń
  4. Ja ostatnio robiłam pierwsze w swoim życiu tiramisu. Na pierwszy raz musiało być jednak tradycyjnie. Co zaskakujące, deser mi jednak bardzo zasmakował, więc nie wykluczam m. in. takich jak u ciebie właśnie powtórek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak pierwsze musi być tradycyjne, a jako drugie gorąco polecam właśnie to, na pewno nie zawiedzie :))

      Usuń
  5. Zrobiłam, poczekałam na schłodzenie, zjadłam i przepadłam. Połączenie czekolady, pysznej masy,truskawek i mięty jest obłędne.Uwielbiam tiramisu, ale w wersji letniej z truskawkami jest niesamowite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam, to połączenie pasuje idealnie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam taką czerwcową wersję tiramisu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)