środa, 10 czerwca 2015

Jogurtowe ciasto z truskawkami, twarogiem i kajmakiem


Najedliście się już truskawkami ? Stwierdzam, że nie da się nimi przejeść, można cały dzień i jeszcze dłużej, przynajmniej u mnie. Jednak, jeśli same już się Wam trochę znudziły, to trzeba podreptać pod piekarnik, włączyć i upiec TO ciasto ! Te dodatki krążyły mi po głowie już długo, stwierdzam, że to najlepsze połączenie w sezonie truskawkowym, jakie do tej pory zrobiłam. No dobra może się jeszcze pobić z sernikobrownie z truskawkami, ale naprawdę daje radę. Co więcej, nie jest takie złe, spokojnie możecie je zjeść na drugie śniadanie bez wielkich wyrzutów sumienia xD Wszystko będę usprawiedliwiać, bylebyście je upiekli. A sama struktura ucieranego ciasta nieskromnie wyszła mi idealna, to są te proporcje, których dawno poszukiwałam. Zdecydowałam się na dodatek mąki ziemniaczanej, która myślę, że przy cięższym wierzchu zapobiegła powstaniu zakalca. Dodajcie polecane przeze mnie mąki, a zobaczycie, jak świetnie mogą smakować w cieście, na pewno przydadzą Wam się do wielu rzeczy. 




Składniki:
100g masła
60g cukru
2 jajka
180g mąki, po pół orkiszowa z gryczaną
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g jogurtu naturalnego/greckiego
szczypta soli

Wierzch:
200g twarogu koziego/krowiego
3 łyżki mleczka kokosowego, można dodać jogurt
1 łyżka miodu
4-5 łyżek kajmaku
truskawki, 200-300g

Kruszonka:
1 łyżka masła
łyżeczka cukru
3 łyżki mąki

Masło i jajka w temp. pokojowej.
Masło zmiksować na gładką masę z cukrem, następnie dodać jajka i miksować na jednolitą konsystencję (jeśli będziecie mieć jednak zimne składniki, to masa może się rozwarstwić, wtedy można włożyć miskę na kilkanaście sekund do mikrofali i wszystko będzie w porządku, ładnie się połączy).
Dodać mąkę z proszkiem, sól i jogurt, zmiksować. Masę wlać na blaszkę o wym. 20x30cm (nie większą) wyłożoną papierem do pieczenia.
Twaróg wymieszać z mleczkiem i miodem, rozprowadzić partiami po cieście i zrobić esy-floresy. Kajmak przełożyć do kubka, chwilę podgrzać w mikrofali lub rondelku, żeby się łatwiej nakładało, rozłożyć w wolne miejsca na cieście i trochę po masie serowej, jak tylko chcecie, tak samo jak z twarogiem. Następnie poukładać pokrojone truskawki. Rozetrzeć rękami składniki na kruszonkę i posypać wierzch.

Piec 45-50 minut, temp 180 st. C (góra-dół).





11 komentarzy:

  1. truskawki, twaróg, kajmak... niebo *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie,że wykorzystany jest twaróg.Ciasto wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, twaróg ostatnio jest numerem jeden w kuchni :)

      Usuń
  3. Mi się truskawki chyba nigdy nie znudzą, mogę jeść, jeść i jeść... Ciacho wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwiodła mnie ta masa kajmakowa :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Jezu, idealne! I ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie fajny przepis! Ciacho wygląda ''na bogoto''. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale rozpusta nie dość, ze ciasto jogurtowe to jeszcze truskawki i kajmak :) Mniam :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)