Składniki:
100g masła
50g cukru
2 jajka
180g mąki, po pół orkiszowa z gryczaną
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g jogurtu naturalnego/greckiego
szczypta soli
Wierzch:
200g twarogu koziego/krowiego
3 łyżki mleczka kokosowego, można dodać jogurt
1 łyżka miodu
4-5 łyżek kajmaku
truskawki, 200-300g
Kruszonka:
1 łyżka masła
łyżeczka cukru
3 łyżki mąki
Masło i jajka w temp. pokojowej.
Masło zmiksować na gładką masę z cukrem, następnie dodać jajka i miksować na jednolitą konsystencję (jeśli będziecie mieć jednak zimne składniki, to masa może się rozwarstwić, wtedy można włożyć miskę na kilkanaście sekund do mikrofali i wszystko będzie w porządku, ładnie się połączy).
Dodać mąkę z proszkiem, sól i jogurt, zmiksować. Masę wlać na blaszkę o wym. 20x25cm (nie większą) wyłożoną papierem do pieczenia.
Twaróg wymieszać z mleczkiem i miodem, rozprowadzić partiami po cieście i zrobić esy-floresy. Kajmak przełożyć do kubka, chwilę podgrzać w mikrofali lub rondelku, żeby się łatwiej nakładało, rozłożyć w wolne miejsca na cieście i trochę po masie serowej, jak tylko chcecie, tak samo jak z twarogiem. Następnie poukładać pokrojone truskawki. Rozetrzeć rękami składniki na kruszonkę i posypać wierzch.
truskawki, twaróg, kajmak... niebo *.*
OdpowiedzUsuńniebo na ziemi istnieje :P
UsuńBardzo fajnie,że wykorzystany jest twaróg.Ciasto wygląda znakomicie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, twaróg ostatnio jest numerem jeden w kuchni :)
UsuńMi się truskawki chyba nigdy nie znudzą, mogę jeść, jeść i jeść... Ciacho wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuńuwiodła mnie ta masa kajmakowa :>
OdpowiedzUsuńJezu, idealne! I ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńObłędne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fajny przepis! Ciacho wygląda ''na bogoto''. :-)
OdpowiedzUsuńAle rozpusta nie dość, ze ciasto jogurtowe to jeszcze truskawki i kajmak :) Mniam :D
OdpowiedzUsuń