środa, 1 kwietnia 2015

Sos aioli - prowansalski sos czosnkowy


Warto poznać klasykę kulinarną, jej sukces jest niezawodny i stwierdzony przez dziesiątki ludzi. Sos aioli to jedna z takich pozycji, którą dobrze jest zrobić w domu. Tak jak przy majonezie, większość rzeczy znajduje się zazwyczaj w kuchni, potrzeba nam dosłownie parę minut i gotowe. 


Sos aioli to coś na styl majonezu, tylko że jest ostrzejszy, czosnkowy, z oliwkowym posmakiem. Smakuje świetnie z pieczywem, zamiast masła, na szynce, pasztecie, czy tuńczyku. Pasuje równie dobrze, jako dodatek do domowego hamburgera oraz frytek. Jest porządnie czosnkowy, dla tych co lubią wyraziste smaki, można zmniejszyć ilość do 5-6 ząbków.

Składniki, na średnią miseczkę :
8 ząbków czosnku
2 żółtka*
200ml oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżki soku z cytryny

*Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek.

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać żółtka i zmiksować całość blenderem, można posłużyć się też moździerzem, ale jest na pewno ciężej.  Dodać sól, pieprz, zacząć miksować i wlewać ze szklanki powoli oliwę, cały czas miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.




6 komentarzy:

  1. Wprost ubóstwiam ten sos. Wystarczy mi do niego kawałek dobrej bagietki i już jestem w siódmym niebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie połączenia się same bronią, zwłaszcza z kawałkiem świetnego pieczywa :)

      Usuń
  2. Taki sos jest świetny.Do wielu potraw jako dodatek się sprawdza;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam, jego aromat fajnie wzbogaca jedzenie :)

      Usuń
  4. kuszę się, kuszę, ale ciągle mi umyka! muszę sobie napisać na ręce, to może nie zapomnę :p

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)