czwartek, 23 kwietnia 2015

Sernik z karmelem i orzechami makadamia


Wiem, niedługo zacznę wrzucać tu bardziej konkretne i wytrawne propozycje, bo w końcu człowiek samym deserem nie żyje (choć znam takich). Jednak każdy mój sernik jestem w stanie polecić i ten dzisiejszy również !
Robiłam go jakiś czas temu w potrzebie klasyki połączonej z fantazyjnym wierzchem, coś na specjalną okazję. Uważam, że karmel, kajmak i kokos, czyli smaki 3x na K, najlepiej na świecie pasują do sernika.
Kremowa struktura z delikatnym karmelem i chrupkimi, mlecznymi orzechami. Więcej nie powiem, wniosę tylko sugestię, że jak dla mnie pasowałby mi nawet zamiast tortu ;)



źródło: gotujebolubi, zrezygnowałam z obtaczania orzechów w karmelu, uważam że samo podprażenie ich jest dobre, wystarczającą słodycz robi sos karmelowy.

spód:
200g ciasteczek kruchych, użyłam owsianych z Sante
70g masła

masa:
800g (lub kg) twarogu, trzykrotnie mielonego
250g mascarpone lub 250g śmietanki 30% i 50g masła
100g cukru
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

sos karmelowy:
60g masła
200g cukru
150ml śmietanki 30%

50-100g orzechów makadamia

Ciasteczka zmielić na drobno, połączyć z rozpuszczonym masłem, na mokry piasek. Spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub tylko posmarować masłem. Wsypać do środka ciasteczka i uklepać na spodzie i po bokach, tak do połowy.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać twaróg, mascarpone i ziarenka wyskrobane z przeciętej laski wanilii. Dodawać kolejno po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Masę wlać na spód z ciasteczek, wstawić do piekarnika i piec 45 minut w 180 st. C, później skręcić temp do 160 st. C i piec jeszcze 30 minut. Zostawić do ostygnięcia

Sos karmelowy:
W rondelku z grubym dnem umieścić masło z cukrem. Ustawić na ogniu i mieszać do momentu otrzymania złoto-brązowej masy. Następnie dolać śmietankę 30%, cały czas mieszać, ma się połączyć i trochę zgęstnieć. Odstawić, lekko ostudzić.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni na złoty kolor lub przez parę minut na blaszce w rozgrzanym piekarniku (po serniku).

Sernik polać sosem karmelowym, posypać prażonymi orzechami, a na koniec cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.





13 komentarzy:

  1. Matko jaki on seksowny! Nie mam ręki do serników, ale patrząc na te zdjęcia zaczynam się zastanawiać czy znów nie podjąć wyzwania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak go ciekawie określiłaś :) Nie trzeba się zrażać, serniki trzeba sobie wypracować, a będą coraz lepsze, chociaż uważam, że to żadna zdolność, ważny jest dobry przepis i piekarnik ;)

      Usuń
  2. Boski sernik, aż żal jeść, tak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski! Poproszę kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny :)
    Serników nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest niesamowici fotogeniczny! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie sposób się od niego oderwać z aparatem hehe :)

      Usuń
  6. Twoja sugestia, że pasowałby zamiast tortu to mnie nie dziwi, ja tam uważam, że każdy sernik lepszy jest niż tort. A już na pewno taki wypasiony jak Twój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, wolałabym dostać na urodziny sernik, nawet mało skomplikowany, niż nasączony tort z maślaną masą, których nie cierpię :P

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)