poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej


Na wiosnę i nie tylko, by poczuć się zdrowiej, lżej, w ramach oczyszczania. W naszym domu ten wegetariański pasztet gościł przed świętami, w trakcie i po świętach. Trzy razy z rzędu chyba już świadczy o jego pyszności. Polecam jeść zamiast chleba, sam na przekąskę, albo skropiony oliwą i cytryną. Jest idealną przekąską, bo w składzie ma wszystkie elementy, jakich nam potrzeba w posiłku, za białko służy oczywiście soczewica. W domu zaczęła najpierw robić go moja mama, a ja będę na pewno często powtarzać :)

inspiracja wegańskim przepisem od zakręconej, u mnie w wersji wegetariańskiej, bo zawiera jajka.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej (1/2 szkl. suchej)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (2/3 suchej)
150-200g mrożonego szpinaku
1 średnia cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki skrobi
3 łyżki oleju
3 jajka
1 płaska łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
4 suszone pomidory


Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Cebulę smażyć na łyżce masła lub oleju. Gdy jest już zeszklona wsypać do miski. Na patelnię wsypać szpinak i podsmażyć na odrobinie oleju, żeby zrobił się miękki.

Do miski z cebulą dodać kaszę, soczewicę, 3 łyżki oleju, kurkumę, ostrą paprykę, sos sojowy, oregano i jajka. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, po pół łyżeczki. Na koniec wsypać skrobię i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki, natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć suszone pomidory, możne je pokroić na mniejsze, delikatnie powciskać w masę.
Formę wstawić do piekarnika i piec 45 minut.







6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam. Wolę wyraźniejsze smaki, dlatego przy kolejnej próbie podwoję ilość przypraw. Niemniej, pasztet wyszedł bardzo smaczny i uwiódł podniebienia domowników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, bo kasza i soczewica nie są zbyt wyraziste, u mnie ta ilość przypraw się sprawdziła, ale masz rację, jeśli ktoś lubi mocniejsze smaki to powinien tych przypraw sypnąć sporo, bez obaw :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)