wtorek, 7 kwietnia 2015

Mazurek kokosowy z malinami


W świątecznym klimacie, mazurek-pisanka, bardzo dobrze wkomponowuje się, jako coś lżejszego na święta. Jestem zagorzałą fanką smaku kokosa, więc musiałam go zrobić, ma przyjemny kremowy wierzchu z kokosową posypką. Można porwać się na zakup znanych białych pralinek, ładnie wieńczą całość. Można zrobić w innej formie, nie tylko na święta, jako cienką tartę lub krajankę.

inspiracja: moje wypieki

Ciasto:
- 150g mąki 
użyłam 100g orkiszowej i 50g mąki kokosowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 110g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki zimnej wody

Wymieszać mąki z cukrem i wiórkami, dodać masło w kawałkach, żółtko i jogurt. Zmiksować w malakserze lub zagnieść rękami. Na koniec dolać wodę, żeby powstało miękkie, w miarę plastyczne ciasto. Jeśli będzie się rozkruszać, to można podlać jeszcze wodą. Uformować w kulę, zawinąć folią i włożyć na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować, najlepiej między dużymi kawałkami folii spożywczej. Wałkować mniej więcej na kształt pisanki, czyli jakby koło wydłużone z jednej strony i zwężone. Krawędzie mogą być postrzępione, żeby obkroić je nożem, wyrównując kształt pisanki. Oderwane ciasto rolować na paski, które przyklejać wzdłuż brzegów. Całość przełożyć na blachę z pergaminem. Piec w temp 200 st. C, przez 15 min, do zrumienienia. Wystudzić całkowicie.

*jeśli chcecie przygotować mazurek parę dni przed podaniem, to najlepiej upiec sam spód, a krem zrobić najdalej dzień przed.

Wierzch:
4 łyżki dżemu z malin
125g mascarpone
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
wiórki kokosowe, 5-6 łyżek
migdały bez skórek
opc. kilka pralinek rafaello

Do miski włożyć mascarpone, śmietankę, cukier puder i zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
Mazurek posmarować dżemem, wyłożyć na niego krem śmietankowy i rozsmarować delikatnie, najlepiej dużym nożem. Całość posypać obficie wiórkami kokosowymi, posypać posiekanymi migdałami (można od razu kupić słupki), można udekorować połówkami rafaello.
Przechowywać w lodówce.




10 komentarzy:

  1. Również uwielbiam kokos :) Świetny mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny jest Twój mazurek! :)
    Bardzo apetycznie się prezentuje! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszne połączenie smakóa!
    cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piękny, taki minimalistyczny .. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam zrobić! Pycha wygląda :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie pogardziłbym kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem przejedzona po świętach, ale na takie cudo znalazłabym miejsce :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)