TRYB JASNY/CIEMNY

Kaczka z nadzieniem pomarańczowo-jabłkowym


Nadszedł czas na kaczkę, taką długo pieczoną, z owocowym posmakiem. To naprawdę banalna sprawa na obiad, przygotowuje się krótko, piecze się długo i je się błyskawicznie. Mięso jest mięciutkie, owoce ze środka do zjedzenia, idealnie dopełniają smak. Spróbujcie też puree z batatów i powszechnie już dostępnego jarmużu. Nie to nie brzmi ani dziwnie, ani egzotycznie, to popularne, ogólnodostępne produkty, po które wystarczy sięgnąć z półki i raz na jakiś czas zmienić swoją kulinarną rutynę, na pewno codzienność w domu nabierze innego wymiaru.

Mięso z kaczki wystarcza na 4 średnie porcje.
Składniki
1 cała kaczka
sól
majeranek
1 pomarańcza
1 jabłko

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, w tych ze sklepu nie powinno być.
Kaczkę natrzeć obficie solą i majerankiem, po wierzchu i w środku, przez otwór. Pomarańcz i jabłko obrać i pokroić na części w grubą kostkę. Napełnić nimi kaczkę, przez otwór.
Mięso wsadzić do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 2,5 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut.

Wyjąć kaczkę, pokroić na części, podawać z puree z ziemniaków/batatów, buraczkami, marchewkami lub sałatką z ogórków.



Puree z batatów:
500g batatów
só, pieprz
3 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki
2 łyżeczki tahini (można pominąć lub dać 1 łyżeczkę masła
natka pietruszki do posypania

Bataty obrać, pokroić na średnie kawałki i ugotować do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać mleczko, tahini, sól i pieprz do smaku. Zmiksować i podawać z posiekaną pietruszką.







Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku