piątek, 10 kwietnia 2015

Jaglany budyń pierniczkowy z czekoladą


Zalety kaszy jaglanej zachęcają do stosowania jej w coraz to ciekawszych połączeniach. Głównie ma swój udział w posiłkach na słodko, ale służy również dobrze jako zagęstnik do zup krem, czy do pasztetu wegetariańskiego.
Typowy budyń jaglany to nic innego, jak ugotowana, zmiksowana kasza na gładki krem, z masą smakowitych dodatków. Całość sprawia, że można stracić głowę i umiar przy takim deserze. Można pocieszyć się tym, że jest sycący, z powodzeniem sprawdzi się jako jeden z porządnych posiłków i w dodatku coś wartościowego w organizmie nam zostawi ;)

inspiracja ze strony natchniona


Składniki (3 średnie porcje):
100g suchej kaszy jaglanej
500ml mleka sojowego lub inne
200 ml wody
50g daktyli
1 łyżka kakao
60g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do garnka wlać wodę i 300 ml mleka, zagotować, wsypać kaszę i gotować do miękkości ok. 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić daktyle. Wyłączyć gaz, dodać połamaną czekoladę i na chwilę odstawić. Zmiksować blenderem, dodać kakao, przyprawę do piernika. dolać resztę mleka i ponownie zmiksować na gładki krem.
Podawać z plasterkami banana, posypane orzechami laskowymi.








9 komentarzy:

  1. Taki budyń na pożegnanie zimy :) Musiał cudownie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Chyba niedługo zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat na piernikowe smaki teraz ochoty nie mam, ale jak najbardziej na takie jaglane budynie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie no, powalił mnie na kolana ten krem! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie, nie ma jak kasza jaglana:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)