TRYB JASNY/CIEMNY

Vege pasztet z fasoli, orzechowo-gruszkowy i uwielbienie do sportu



Od zawsze uwielbiałam sport i nie byłam z tych ludzi, zwalniających się z wf-u w szkole. Później był taniec i jest do dzisiaj, a ostatnio całkiem przypadkowo załapałam się do studenckiej sekcji aerobiku sportowego, co jest nie lada wyzwaniem. Z początku przychodziłam na te zajęcia się tylko wzmocnić, a skończyło się na udziale w zawodach międzyuczelnianych. Na czym polegają takie zawody ? Jest to 2-minutowa choreografia, w której tańczy się do szybkiej muzyki, z punktowanymi elementami siłowymi, statycznymi i skokami np. pompki na triceps, na jednej ręce, szpagaty, skoki w obrocie, podpór na samych rękach z uniesieniem, no i wiele innych trudnych pozycji. Można podziwiać naprawdę niezłe występy osób, które długo i porządnie trenują. Było to ciekawe doświadczenie, a po występie trenerka pożegnała nas z tekstem: "To co dziewczyny, widzę Was koniecznie na siłowni we wtorek " :P Aha, no tak, samo się nie zrobi..




Co do pasztetu, to jest on świetnym połączeniem smaków, z porządną porcją białka i bardzo przypadł nam w domu do gustu. Może skład wydaje się Wam dziwaczny, ale jest NAPRAWDĘ przepyszny !!!
Kremowy, z lekką orzechową nutą, dobry do żurawiny, musztardy, w każdym zestawieniu, uniwersalny.

źródło - white plate

Składniki:
2 puszki białej fasoli (ok. 480g), można też namoczyć i ugotować suchą
1 duża cebula
3 łyżki oleju
1 średnia gruszka
2 łyżki masła orzechowego
2 jajka
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w cienkie piórka, podsmażyć parę minut do zeszklenia, dodać pokrojoną gruszkę i tymianek. Dusić 5-7 min, aż gruszka będzie miękka, odstawić i ostudzić. Przełożyć do miski, dodać odcedzoną na durszlaku fasolę. Wszystko zmiksować.
Dodać masło orzechowe, chwilę zmiksować, dodać sól. pieprz i rozbełtane jajka. Dokładnie wymieszać.
Małą keksówkę, o długości ok. 20 cm, posmarować olejem, na spodzie i po bokach. Obsypać bułką tartą i przełożyć do niej masę. Piec 50-60 min, w temp. 180 st. C, aż się dobrze zetnie, a wierzch będzie rumiany


Komentarze

  1. Muszę w końcu zrobić wege pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pasztet to musi mieć ciekawy smak.Składniki ciekawe i to bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten pasztet:) Z masłem z włoskich najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ten pasztet. Jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jest słodki od tej gruszki i masła orzechowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w ogóle :) To bardziej takie delikatne akcenty, raczej się ich zbyt nie wyczuwa

      Usuń
  6. Też wypróbowałam. Rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku