wtorek, 20 stycznia 2015

Warstwowa zapiekanka z cukinią, hummusem i sosem pomidorowym


To chyba najprzyjemniejsza rzecz w gotowaniu, gdy zrobi się obiad ze składników, które są w domu. Bez planowania, bez kupowania. Kreatywność jest wtedy bardzo rozpędzona, a mózg wkracza na fale alfa. Tak powstają pyszne i oryginalne dania.  Tym bardziej trzeba się postarać, gdy obiad ma zjeść też osoba nie jedząca glutenu, spokojnie też dla wegetarianina i każdego głodnego człowieka. Zapiekankę najlepiej jeść jako dodatek do ryby, makaronu lub samą, na nieuciążliwy posiłek.


Myślę, że fajną opcją byłoby zapieczenie tego w osobnych porcjach, w kokilkach lub małych naczyniach żaroodpornych, żeby jeść od razu z nich i nie rozwalić całej układanki :)

Składniki (5-6 porcji)
2 duże cukinie
oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżka sezamu
2 łyżki płatków owsianych
500g sosu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka octu balsamico

hummus:
1 puszka ciecierzycy (240g ugotowanej)
pół małej cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki tahini

Warstwa serowa:
ok. 250g fety
1 jajko
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka, dowolnego


Odkroić końcówki od cukinii. Przekroić cukinie na pół i pokroić w podłużne plastry o grubości ok. 1 cm. Włożyć do dużego naczynia, posolić, wymieszać 2 łyżkami oliwy, sezamem i płatkami owsianymi. Poukładać je na blasze do pieczenia i piec 15 minut w temp. 190 st. C.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany czosnek, oregano i paprykę. Chwilę podsmażyć do uwolnienia aromatów. Wlać sos pomidorowy i ocet, doprawić solą. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-7 minut i wyłączyć gaz.

Do miski wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać 1/3 szklanki wody i zmiksować na gładko. Dodać posiekany czosnek, szczyptę soli, pieprzu, sok z połówki cytryny i tahini. Ponownie zmiksować.

Fetę rozdrobnić widelcem, dodać jajko, gałkę i mleko. Rozmieszać wszystko na kremową konsystencję z grudkami.

Do naczynia żaroodpornego (tutaj o śr. 24cm) wlać chochelkę sosu pomidorowego i wyłożyć połową plastrów cukinii. Na to rozsmarować hummus z ciecierzycy, położyć resztę cukinii, zalać resztą sosu, a na wierzchu rozłożyć masę serową. Można powciskać listki szpinaku i posypać sezamem.
Piec 30 min. w temp 180 st. C.

Nawet lepiej upiec wcześniej i zostawić na wierzchu, żeby smaki się przegryzły i całość zwarła (pod względem estetycznym).






4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! !
    i pewnie smakuje równie bosko! nigdy nie przyrządzałam nic z humusu, ale przekonałam się, że muszę spróbować! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zakochałam się w hummusie! Myślę, że by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis! ubóstwiam hummus, i na dodatek prosto można wyukonać tą zapiekankę - super :) zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)