poniedziałek, 26 stycznia 2015

Trufle owsiano-arachidowe na zabieganie


Zamienniki słodyczy, pożywne i okrągło ulepione. Domowe trufle już znacie, teraz w wersji orzechowej. Odnośnie mnie i mojego czasu, to na razie mam go niewiele, więc wpadam na chwilę i Wam podpowiadam jak zaopatrzyć się w coś dobrego i zdrowego ! 

Składniki (ok.12 sztuk):
50g daktyli
120g płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego

Daktyle zalać pół szklanki wody, zagotować w rondelku, żeby się rozmiękły.
Płatki owsiane zmielić na drobno w blenderze, jeśli nie macie takiego to można zostawić, ale lepiej żeby były drobne. Daktyle zmiksować z wodą na pastę, dodać resztę składników i zagnieść. Jeśli masa będzie za lepka to dodać wiórki kokosowe, mąkę orzechową lub więcej płatków.
Robić kuleczki i obtoczyć w kakao. Przełożyć na chwilę do lodówki, ale można przechowywać poza nią.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. porywam kilka trufelków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat wczoraj truflami na śniadanie się zajadałam, a Twoją wersję równie chętnie bym zjadła - czas znowu je 'ulepić' :D

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, na pewno jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki owsiane błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie jakie, jeśli masz możliwość je zmielić na drobno. A jak nie będziesz mielić, to wtedy błyskawiczne :)

      Usuń
  6. Te trufle wyglądają nieziemsko! :) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowa alternatywa, lubię to :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie dobrałaś składniki, słodka przekąska idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Skład trufli idealny dla mnie.Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuję przepis i koniecznie musze zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)