środa, 12 listopada 2014

Duszona pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną


Jak widać po wpisach, to mięsa za dużo nie jem, więc i tyle go tu nie ma. Jednak jeśli już coś z nim robię i chcę Wam pokazać, to wierzcie mi, są to naprawdę dobre rzeczy. Akurat z mięsem nie lubię wydziwiać, najlepsze jest klasycznie pieczone, duszone, z kilkoma dodatkami.
Raz zdarzyło mi się zjeść w restauracji sałatkę z piersią kaczki, robiona taką metodą, że była na wpół surowa, jakby marynowana i to zupełnie nie były moje smaki. Lubię gdy mięso jest dobrze wysmażone, bez ciągnącej się, żylastej struktury, dlatego pomyślałam, a zrobię sobie w domu jak lubię, tak jak robi moja mama, po staropolsku i tradycyjnie. Także kaczka jest w filetach, prosto, smacznie i niecodziennie.

Składniki (4 porcje)
4 piersi z kaczki
sól, majeranek
2 jabłka, szara reneta lub jakieś kwaśne
1 łyżka suszonej żurawiny

Filety natrzeć solą i majerankiem, odstawić na godzinę, a nawet na całą noc w lodówce.
Rozgrzać dużą patelnię i obsmażyć filety z każdej strony, następnie przykryć i dusić 30 minut. Jabłka przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda i podzielić jeszcze na połówki. Dodać do kaczki, wsypać żurawinę i dusić jeszcze 10 minut, żeby zmiękły.

Kaczkę podawać pokrojoną w plastry z ziemniakami lub kaszą gryczaną.

*To nie reklama, ale jakbyście szukali dobrych piersi z kaczki, to w Lidlu są dostępne.




8 komentarzy:

  1. kaczka z jabłkami to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu 'chodzi' za mną ta gęś. Może w końcu uda mi się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest w sumie kaczka, ale gęś też pasuje w tych smakach

      Usuń
  3. bardzo lubię takie klasyczne połączenia, gdzie mniej znaczy więcej

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś robiłam, przepyszna, dodałam dodatkowo białe wytrawne wino, polecam i dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię dodawać wino do mięs, dobrze, że się sprawdziło, pozdrawiam ! :)

      Usuń
  5. Własnie jestem w trakcie przyrządzania :D czekam jak bedzie smakowała <3
    Dodaję do obserwujących i zapraszam do siebie, troszkę innej tematyki nie zaszkodzi :*

    www.modenachmir.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką kaczkę uwielbiam ^^ chętnię do Ciebie zajrzę :))

      Usuń

Jeśli jesteś anonimowym użytkownikiem, to miło mi będzie, gdy podpiszesz się imieniem. Wystarczy wybrać opcję - komentarz jako: "Nazwa/Adres URL" i wpisz swoje imię/pseudonim. Dla mnie to przyjemniej niż anonim ;)